Početna Kultura Promocija mobilne aplikacije “DOŽIVI UMETNOST” Galerije Matice srpske

Promocija mobilne aplikacije “DOŽIVI UMETNOST” Galerije Matice srpske

0

Galerija Matice srpske je u skladu sa savremenom muzeološkom praksom u proteklim godinama adaptirala prostor i prilagodila aktivnosti i programe različitim posetiocima. Sledeći korak u modernizaciji je uvođenje savremenih tehnologija u komunikaciji muzejskog sadržaja s posetiocima, koji se ogleda u kreiranju digitalne platforme i aplikacije.

U četvrtak, 30. novembra 2017. godine u 20.00 sati u Galeriju Matice srpske će biti predstavljena mobilna aplikacija Doživi umetnost. U prijatnom ambijentu, uz muziku i koktele, posetioci će imati priliku da isprobaju aplikaciju i uživaju u umetnosti na drugačiji način.

Kroz tri Galerijske ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta i interesovanja saznaće o umetničkim i društvenim fenomenima XVIII, XIX i XX veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme s Magičnom Maticom.

Aplikacija s elementima proširene stvarnosti (Augmented Reality) omogućava posetiocima zanimljiviju, prikladniju i bogatiju interpretaciju umetničkih dela koja se nalaze u stalnoj postavci Galerije Matice srpske. Umetnost nam nudi mogućnost da spoznamo različite istorijske epohe i osetimo duh prošlih vremena. Umetnička dela koja ŽIVE pod krovom Galerije Matice srpske, pokušali smo da OŽIVIMO. Na vama je da ih uz pomoć naše mobilne aplikacije DOŽIVITE na svojstven način.

Mobilnu aplikaciju Doživi umetnost izradila je kompanija ZUMOKO iz Novog Sada (www.zumoko.com) u okviru projekta Galerije Matice srpske „Umetnost i savremene tehnologije” koji su podržali UNESKO, Britanski savet i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Promociju aplikacije pomogli su OPENS 2019 i Fondacija „Novi Sad 2021”.