Početna Kultura “Prostor za revoluciju” laureat 47. INFANT-a

“Prostor za revoluciju” laureat 47. INFANT-a

0

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada sinoć je u Novom Sadu svečano zatvoren 47. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, a odlukom žirija nagrada je dodeljena predstavi “Prostor za revoluciju” Bitef dens kompanije, saopštili su organizatori.

U konkurenciji su bile i predstave “Ana Frank” Šabačkog pozorišta i “Algoritam sna” Teatra MIMART.

U saopštenju se navodi da će selektor narednog, 48. INFANT -a biti reditelj Aleksandar Popovski.

Ansambl Srpskog narodnog pozorišta je na zatvaranju u čast nagrađenih umetnika odigrao predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?”.

Predstava se odnosi na 1970. godinu kada je preminula američka rok i bluz pevačica Dženis Džoplin, intrigantna ličnost koja se suprotstavila društvenim normama tog vremena.

Na 47. INFANT- u pod sloganom “Lična revolucija” novosadska publika je imala prilike da učestvuje u raznim radionicama koje su obuhvatale umetnosti poput književnosti, teatra, plesa, virtuelne realnosti, bodi-arta, pa čak i cirkusa, kao i da poseti izložbu autora Danila Baletića pod nazivom “Skulptura Transformersi i Dinoboti” i izložbu “Vojvođanski slikari”.

Festival je ove godine bio u novom izdanju te se vraća svojim korenima u alternativnom prostoru i bio je održan u Kineskoj četvrti.

47. izdanje Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, ove godine, usled globalne zdravstvene krize, održava se u svedenijem obimu, i to u okviru trećeg “Kaleidoskopa kulture” u Kineskoj četvrti u Novom Sadu. U ovogodišnjem takmičarskom programu, našle su se tri domaće predstave.

Prve festivalske večeri, 4. septembra, nakon svečanog otvaranja festivala i koncerta poznatog glumca, reditelja, muzičara i pisca, Nikole Pejakovića Kolje, odigrana je predstava “Ana Frank” u režiji Jelene Bogavac i produkciji Šabačkog pozorišta.

Zajedno sa dramaturškinjom Milenom Bogavac, autorski tim je dobro poznatu priču o poznatom simbolu patnje Drugog svetskog rata i prkosnog otpora, devojčici Ani Frank, približila 21. veku, postavljajući pitanje da li smo i šta naučili iz ove surove “Istorijske antibajke za decu i odrasle”, kako stoji u podnaslovu komada.

Druge festivalske večeri odigrana je plesna predstava “Prostor za revoluciju” Bitef dens kompanije iz Beograda, koja kroz analiziranje različitih situacija i stanja, od nekih najobičnijih pa do kompleksnijih, autori i izvođači pokušali su da prikažu borbu protiv konformizma i udubnosti, propitujući mogućnost iz koje je, jednom kada se navikneš, vrlo teško izaći.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Pixabay