Početna Kultura Prva dramska premijera SNP-a “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” namenjena medicinskim radnicima

Prva dramska premijera SNP-a “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” namenjena medicinskim radnicima

0

Komad Toma Stoparda “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi”, u režiji Igora Pavlovića, prva je dramska premijera 160. sezone Srpskog narodnog pozorišta, a biće održana večeras, na sceni “Pera Dobrinović”, s početkom u 19.30 sati.

Premijerno izvođenje namenjeno je medicinskim radnicima izlečenim od kovida-19.

U predstavi igraju: Aleksandar Milković (Rozenkranc), Vukašin Ranđelović (Gildenstern), Aleksandra Pleskonjić (Prvi glumac), Sanja Mikitišin (Gertruda), Jovana Pleskonjić (Ofelija), Aleksandar Gajin (Klaudije), Igor Pavlović (Polonije), Danilo Milovanović (Hamlet) i Grigorije Jakišić (Alfred).

Muziku komponuje Irena Popović Dragović, kostimograf je Senka Ranosavljević, scenograf je Željko Piškorić, za scenski pokret zadužen je Igor Greksa, a saradnici na tekstu su: Mina Petrić, Nikola Đonović i Divna Stojanov.

Reditelj predstave Igor Pavlović objašnjava da su Rozenkranc i Gildenstern dvojica manje bitnih likova iz Hamleta koji pokušavaju da pronađu smisao i svrhu svog postojanja u determinisanom svetu Šekspirovog Hamleta, ali da se bez njih ne velika tragedija kraljevića danskog ne može odigrati.

“Ta dva mala zupčanika u surovoj mašineriji sudbine mogu samo da odigraju svoje uloge, i to samo onako kao što je zapisano. Mogu da raspravljaju o filozofskim idejama, kontempliraju o alternativama, ali ne mogu da promene narativ Hamleta. Oni nemaju slobodnu volju, nemaju izbor čak ni kada im se čini da odluke o svojoj sudbini donose samostalno. Sve je predodređeno samim tekstom. Ovo je surova komedija o smrti koja sugeriše prihvatanje apsurdnosti života”, kaže Pavlović.

Kroz delo se pojavljuju i preispituju motivi otuđenja, nemogućnosti spoznavanja istine, gubitka identiteta, neumitnosti smrti, nemanja slobodne volje.

Svoje kultno delo “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” Tom Stopard je i režirao 1990. godine, a glavne uloge tumače Geri Oldman, Tim Rot, Ričard Drajfus. To je bila prva i jedina Stopardova režija, a film je osvojio “Zlatnog lava” u Veneciji iste godine.

Prva repriza biće izvedena 15. septembra u okviru 7. Šekspir festivala, u Čortanovcima.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP/Mila Pejić