Početna Kultura Prvi Festival fotografije u novembru u Eđšegu

Prvi Festival fotografije u novembru u Eđšegu

0

Festival fotografije prvi put biće organizovan u našem gradu od 5. do 18. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg, Antona Čehova 4.

Ovaj festival je sastavni deo kulturnih dešavanja u projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021” i ima za cilj razvoj i unapređenje kreativne fotografije, kroz izuzetno zahtevnu temu – kulturno-istorijske spomenike Novog Sada i okoline. Organizator je Centar za kreativno stvaralaštvo „Galatea”, u saradnji s Gradskom upravom za kulturu.

Direktor festivala Nenad Karađinović, obraćajući se novinarima, rekao je to da je do sada pristiglo oko 50 radova 28 autora, uglavnom mladih umetnika.

– Za sada ima mnogo i poznatih i nepoznatih autora, ali najbitnije je to da fotografija ima kvalitet i ispričanu priču – naveo je Karađinović. – Odabrani radovi biće izloženi na svečanom otvaranju 5. novembra od 19 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Kako je kazao, biće i propratnih sadržaja, pa će tako 9. novembra biti postavljena izložba akademskog vajara Đorđa Rajšića, koji je i donator festivala. Tvorac je i donator skulptura koje će biti podeljene kao Gran pri najboljim učesnicima.

– Ponosan sam na to što će 11. novembra Srednja umetnička škola „Bogdan Šuput” izložiti serijal fotografija inspirisan kulturno-istorijskim spomenicima Novog Sada, vođena stručnjakom, profesorkom Laurom Limburger – rekao je Karađinović. – Tokom septembra su bila i predavanja koja su predstavljala uvod u festival, s govornicima koji su eminentni stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umetnosti, arhitekture i fotografije. Na moje iznenađenje, zainteresovanost je velika te su i predavanja bila izuzetno posećena.

Konkurs otvoren do 20. oktobra

Za one koji žele da učestvuju na festivalu i iskažu se u umetničko-kreativnom svetlu, rok za slanje fotografija je produžen do 20. oktobra, odnosno najkasnije 22. oktobra. Svaki pojedinac ima pravo na tri fotografije, a uz naziv fotografije, potrebno je navesti ime autora, godinu izrade i kontakt-podatke. Komplet informacije s radovima poslati na mejlcentar.galatea@gmail.com. Minimalna veličina fotografija mora da bude 2048h1356 piksela.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay