Početna Kultura Prvi međunarodni onlajn koncert u subotu na Jutjub kanalu SNP-a

Prvi međunarodni onlajn koncert u subotu na Jutjub kanalu SNP-a

0

Prvi onlajn međunarodni koncert “#DistanTogether” održaće se na Jutjub kanalu Srpskog narodnog pozorišta, u subotu, 11. aprila.

Učestvuju Benevento filharmonija iz Italije, Samsun Devlet opera i balet iz Turske, hor iz Kine i, kao inicijator, članovi orkestra i hora Srpskog narodnog pozorišta. Gotovo 60 umetnika nastupiće zajedno, ali iz svojih domova, pod dirigentskom palicom Andree Solinasa iz Italije.

Umetnici će izvesti Betovenovu “Odu radosti”, u čast obeležavanja 250 godina od rođenja ovog slavnog kompozitora.

“Niko od nas nije ovako nešto doživeo ranije. U ovom trenutku tišine, verujem da ponovo otkrivamo vrednost umetnosti, od literature do slikarstva i muzike: muzeji se otvaraju digitalno, lakše su nam dostupne biblioteke, pozorišta stavljaju svoje predstave onlajn. Sada koristimo tehnologiju u našu korist kako bi doprli do svih onih koji se osećaju sami i istovremeno pružimo podršku onima koji su radili za nas”, kaže Andrea Solinas.

Prema njegovim rečima, “solidarnost među svim zemljama sveta mora da bude sila koja nas pokreće da ponovo otkrijemo lepotu deljenja, #distanTogether mora biti naša glavna poruka, pravo značenje tog univerzalnog prijateljstva koje ujedinjuje sve izabrane za ovaj projekat i to na 250. godišnjicu kompozitora”.

Direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov poručuje da ljudi ostaju bez života.

“Ipak, iako je svet sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Da pokažemo da smo zajedno, i kada smo kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu”, poručuje Stankov.

Onlajn prenos koncerta biće organizovan u subotu, 11. aprila, na Jutjub stranici SNP-a, u 20:30 časova.

Izvor: 021
Foto: Printscreen