Početna Kultura Prvi međunarodni operski studio “Vojislav Soldatović” u Srpskom narodnom pozorištu

Prvi međunarodni operski studio “Vojislav Soldatović” u Srpskom narodnom pozorištu

0

Međunarodni operski studio “Vojislav Soldatović” započinje sa radom u okviru Srpskog narodnog pozorišta i namenjen je mladim pevačima i dirigentima od 20 do 35 godina iz Republike Srbije i svih ostalih zemalja koji su spremni da započnu svoje usavršavanje i prve korake na sceni. Imajući u vidu sve veću prepoznatljivost opere Srpskog narodnog pozorišta u regionu ali i Evropi, uspešno učestvovanje na međunarodnim festivalima, uprava pozorišta je donela odluku da se osnuje međunarodni operski studio “Vojislav Soldatović” koji će početi sa radom u oktobru 2022. godine.

Rukovodioci operskog studija će biti Violeta Srećković, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Kojić, dirigent Srpskog narodnog pozorišta i Dejan Prošev, reditelj i direktor opere iz Skoplja.

U okviru programa operskog studija biće organizovane i stručne radionice tokom godine i učešće u produkcijama operskog studija koje će obogatiti i svetski priznati pedagozi i dirigenti, poput maestra Konstantina Orbeliana, direktora Njujork gradske opere, Sonje Mazar, operskog pedagoga i direktorke Jerusalimskog operskog festivala, Nelsona Kalzija, operskog pedagoga iz Milanske skale, Davida Garatini Rajmondija, reditelja, Tomasa Bukstigela, direktora opere Hajdelberg, Antoni Bramela, šefa dirigenta državnog teatra Gertnaplaz iz Minhena i Željka Lučića, našeg svetski proslavljenog baritona.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov je povodom osnivanja prvog međunarodnog operskog studija izjavio: “Pokretanje ovakve vrste programa za stručno usavršavanje mladih je od izuzetne važnosti za afirmaciju mladih umetnika, a posebno je značajno jer prvi put u našoj zemlji mladi pevači i dirigenti će imati priliku da obogaćuju svoje znanje, kako sa profesionalnim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta, tako i sa renomiranim i svetski priznatim umetnicima iz celog sveta. Operski studio predstavlja legat našeg reditelja Vojislava Soldatovića koji je ostavio dubok trag u operi Srpskog narodnog pozorišta. Na ovaj način potrudićemo se da njegovo ime i dalje živi na scenama Srpskog narodnog pozorišta.”

Usavršavanje u Operskom studiju je besplatno, a audicija će biti održana 17.10.2022. godine sa početkom u 14 časova na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, a svi zainteresovani treba da pošalju prijavu sa svojom biografijom do 10.10.2022. godine na mail: sandra.milankov@snp.org.rs i pripreme tri arije koje će izvoditi na audiciji.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / V. Veličković