Početna Kultura Putopisno veče na Trgu galerija – Putevima meksičkih sunaca

Putopisno veče na Trgu galerija – Putevima meksičkih sunaca

0

Meksiko, najmnogoljudnija država Latinske Amerike, predstavlja zemlju kulturološke, jezičke i društvene raznolikosti, bogate prehispanske prošlosti i zanimljive sadašnjosti začete u postkolumbovskoj eri.

Dr Bojana Kovačević Petrović, profesor hispanskih kultura i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, povešće publiku na putovanje od prvog meksičkog grada Verakrusa, koji su osnovali Španci, kako bi, preko Halape i njene gastronomske baštine, divovskih olmečkih glava, vodopada i plantaža kafe, posetili kolonijalnu Pueblu, a zatim i Ćolulu, grad sa 365 crkava i najvećom piramidom na svetu.

Putopis će posetiocima približiti nekadašnju astečku prestonicu Tenoćtitlan (današnji Siudad de Mehiko), ostatke drevnih hramova i Kamen Sunca, kao i umetničku baštinu Dijega Rivere i Fride Kalo. Savremeni Meksiko publika će otkriti u „zapadnom biseru“ Meksika, Gvadalahari, gradu tekile, marijaćija i najvećeg Sajma knjiga u Latinskoj Americi.

Bojana Kovačević Petrović je zaposlena na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Objavila je oko pedeset naučnih članaka i eseja o književnosti i kulturi Latinske Amerike i Španije. Kao predavač, gostovala je na Univerzitetu u Verakrusu, UNAM-u, Univerzitetu u Gvadalahari (Meksiko) i na brojnim drugim latinoameričkim i evropskim univerzitetima. Prevela je oko trideset knjiga hispanoameričkih i španskih autora i priredila više antologija. Upravnica je Iberoameričkog centra FFUNS.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: Promo