Početna Kultura Rada Đuričin otvorila izložbu „Ženski lik“ u svečanoj sali Gradske kuće!

Rada Đuričin otvorila izložbu „Ženski lik“ u svečanoj sali Gradske kuće!

0

gradska2

U svečanoj sali Gradske kuće, juče je otvorena Dnevnikova izložba “Ženski lik” povodom 60 godina Sterijinog pozorja. Nesvakidašnja ali nadasve interesantna tematika objedinjuje fotografije glumica koje su tokom proteklih šest decenija dobile Sterijinu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Pre svečanog otvaranja, čuli smo pesmu koju je povodom jubileja Sterijinog pozorja napisao prvak SNP-a, glumac Miodrag Petrović uz pratnju klavira u izvođenju Teodore Stanković.

gradska1

Čast da otvori ovaj značajan umetnički događaj pripala je legendi našeg glumišta, gospođi Radi Đuričin, koja je u iskrenom obraćanju podelila sa nama jednu anegdotu:
“Ja nikada nisam dobila Sterijinu nagradu i jedne godine smo moj kolega Pavle Ninčić i ja dobili velike ovacije i sve simpatije publike ali ni tada moje ime nije bilo pročitano od strane žirija, međutim, Mika Antić kome se izuzetno svidelo naše izvođenje, odveo me je u svoj atelje i skinuo sa zida jednu od svojih grafika i poklonio mi je kao nagradu Sterijinog pozorja i odao mi veliko priznanje.”

gradska

U razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom dnevnika, Draganom Milojevićem saznali smo kako se javila ideja za ovaj umetnički omaž:

“Kada sam čuo da je 60 godina Sterijinog pozorja, razmišljao sam šta Dnevnik može da uradi i doprinese ovom svojevrsnom jubileju. Shvatio sam da su to glumice, Ženski lik i to smo uobličili u projekat sa kojim smo konkurisali za sufinansiranje od strane grada. Pred publiku smo hteli da iznesemo sve te dame, od kojih su neke zaboravljene poput velike Ravasijeve”
Izložbu će naši sugrađani moći da vide svakog dana dok traje festival Sterijinog pozorja.

Autor: Bojana Šević