Početna Kultura Radovi sa PDP konkursa prvi put na konferenciji OFFF Vienna

Radovi sa PDP konkursa prvi put na konferenciji OFFF Vienna

0

PDP konferencija je i ove godine raspisala konkurse za plakat i fotografiju, a ovog puta radovi su stigli iz 14 zemalja, uključujući Tajvan, Bugarsku, Rumuniju, Iran, Austriju, Holandiju, Bosnu, Urugvaj, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Meksiko i Iran. Tema oba konkursa je, u skladu sa ovogodišnjim izdanjem konferencije, bila Absorption, a na konkurs za fotografiju je pristiglo 1.060 radova. Što se tiče plakata, na konkurs je pristigla 131 prijava koja broji ukupno 246 plakata.

Međutim, organizatori PDP konferencije ove godine sa zadovoljstvom mogu da najave i jednu ekskluzivnu novinu, a u pitanju je saradnja sa OFFF Vienna-om! Nastao 2001. godine iz želje da okupi stvaraoce, deli kreativnost i inspiriše mlade talentovane ljude, OFFF je tokom vremena postao sinonim za konferenciju kreativnih medija i najznačajniji događaj svoje vrste u Evropi. Iako se tradicionalno održava svake godine u Barseloni, organizatori su ove godine odlučili da svoju viziju pošalju na turneju po Evropi, pa će se tako prvi put održati OFFF Vienna u Beču 4. i 5. oktobra 2019. 

Želeći da promovišu radove mladih autora i afirmišu ih u svetu kreativne industrije na internacionalnom nivou, organizatori PDP-a ove godine autorima najuspešnijih radova sa konkursa za plakat su omogućili izlaganje pri OFFF Vienna-i, u Halle E + G galeriji u MuseumsQuartier u Beču, gde će njihovi plakati biti prikazani u okviru rizografske izložbe!

Iako će svoju premijeru doživeti u Beču, publika će ove rizografske radove moći da vidi i u okviru 11. PDP konferencije od 10. do 13. oktobra u kulturnoj stanici Svilara. I to nije sve – pobednici ovogodišnjih konkursa za plakat i fotografiju dobijaju karte za sledeće izdanje OFFF Vienna-e 2020. godine!

Stručni žiri konkursa za plakat ove godine činili su Monika Lang, grafička dizajnerka i ilustratorka, Constantin Demner, austrijski grafički dizajner i predavač prošlogodišnjeg izdanja konferencije, Alexander Stern, UX i UI dizajner ispred OFFF Vienna-e, Julia Weithaler, dizajnerka ispred OFFF Vienna-e i Irma Puškarević i Sergej Tucakov, autori ovogodišnjeg vizuelnog identiteta PDP-a. 
Što se tiče fotografskog konkursa, stručni žiri ove godine činili su Nemanja Knežević iz kolektiva Belgrade Raw, Aleksandar Ramadanović, Jelena Vladušić, profesorka fotografije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i Teodora Ivkov i Katarina Marković, perspektivne fotografkinje i pobednice fotografskog konkursa na PDP-u 2017. godine.

PDP (Print, Design, Photography) je konferencija kreativnih medija koja već jedanaest godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora.

PDP konferencija se organizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn GRID Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Fondacije “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” i OPENS 2019 – saveza udruženja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad.

Izvor: Promo