Početna Kultura Regionalni festival autorske muzike “Poezika” u Novom Sadu

Regionalni festival autorske muzike “Poezika” u Novom Sadu

0

Poezika_2015

Festival Poezika 2015. biće održan od 5. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada i Galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi. Kao i prethodnih godina, i ove godine regionalni festival autorske muzike predstaviće neke od najboljih i najintrigantnijih kantautora u regionu.

Publika Novog Sada imaće priliku da čuje Krisa Ekmana (Chris Eckman), člana svetski poznatog benda The Walkabouts, koji godinama unazad živi i stvara u Sloveniji. Ekmanovo interesovanje za balkansku muziku zanimljivo je iz aspekta kulturnih prožimanja, migracije ideja i preplitanja uticaja, a na festivalu će nastupiti s poznatim slovenačkim kontrabasistom Žigom Golobom. Iz Hrvatske stiže bend Svemir sa Zvonkom Obajdin, koja je jedan od velikih pokretača razvoja regionalne kantautorske scene s projektom “Bistro na rubu šume”. Iz Makedonije dolazi Telemama, muzički projekat vizualne umetnice Dragane Zarevske, poznate širom sveta po radu u konceptualnom tandemu Ephemerki. Na festivalu će nastupiti i sastav Rebel Star, koji pored frontmena Milana Glavaškog, publici poznatog iz bendova Eva Braun i Popcycle, u svom sastavu ima muzičare iz Srbije i Mađarske.

Osim u koncertnim aktivnostima, publika će moći da učestvuje u pratećim kreativno-edukativnim sadržajima ‒ radionici muzičkog antropologa i kantautorke iz Slovenije Katarine Juvančič “Probudimo uspavanke u nama”, te u koncertnoj radionici “Music Talks”, koju vodi Dušan Strajnić, frontmen benda Stray Dogg.
Biće prikazan dokumentarni film “A Night In Zagreb” o hrvatskom bendu The Bambi Molesters, koji je svirao sa izvođačima poput Beastie Boys, John Coltrane, Nancy Sinatra, ZZ Top, Calexico, a publici širom sveta postali su poznati kad se njihova pesma čula u epizodi “Breaking Bad”, serijalu koji je među najpopularnijim na svetu.

Festival je nedavno dobio i svoj Magazin Poezika www.magazin.poezika.com, koji pored dešavanja na festivalu prati i savremeno stvaralaštvo u regionu.

Festival se realizuje uz podršku Kulturnog Centra Novog Sada, Grada Novog Sada i Kreativnog centra Vigvam.

Više o festivalu možete pronaći na zvaničnoj strani festivala www.poezika.com .

Ulaz na festival je besplatan.

Autor i foto: NsHronika.rs