Početna Kultura Reprizno izvođenje opere Opera “Vladimir i Kosara” večeras u SNP-u

Reprizno izvođenje opere Opera “Vladimir i Kosara” večeras u SNP-u

0

Srpsko narodno pozorište, u večeri kada je ušlo u 162. godinu postojanja, postalo je bogatije za još jedno jedinstveno delo – opera “Vladimir i Kosara” savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića, u režiji Aleksandra Nikolića sinoć (28. marta) je premijerno izvedena na sceni “Jovan Đorđević”.

Posle nekoliko meseci velikog rada, publika je konačno imala priliku da uživa u priči koja se prepričava, koja inspiriše, seli iz epohe u epohu i javlja se pod nekim drugim imenima i oblicima više od 10 vekova.

Ova nesvakidašnja praizvedba, simbolično je počela u 20 sati i 22 minuta i tako zaokružila programski luk „Seobe“ Evropske prestonice kulture, koji je u više od 40 dana i 300 događaja posvetio pažnju pozitivnim uticajima migracija i kretanju stanovništa, sa akcentom na različite vrste umetnosti koje pronalaze insipiraciju u tome. Ova velika koprodukcija, Srpskog narodnog pozorišta i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada, kao i produkcijskih kapaciteta, i to u godini kada Novi Sad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Ostavivši publiku bez daha, ansambl Opere, Hora i Baleta SNP-a, ispraćen je uz veliki aplauz. Ovo delo pokazalo je još jedan veliki iskorak u regionalnoj operskoj sceni. Upravnik SNP-a Aleksandar istakao je da je Opera SNP-a, prethodnih godina, veliku pažnju posetila podmlađivanju publike.

Kroz različite i inovativne pristupe, novoj i mladoj publici približili smo operu. Takav sistem primenićemo na čitavo Srpsko narodno pozorište jer se pokazalo kao plodonosno za sve tri umetničke jedinice. Vrednosti koje su neizbirisive jeste umetnički potencijal ovog teatra i umetnici koji ga čine. To je širenje kulture i to je održavanje jednog visokog nivoa kulturno-umetničkih programa. Takođe, Srpsko narodno pozorište je dužno da baštini domaće autore, odnosno domaće kompozitore tako da kroz mnoge postavke domaćih opera, ne samo da edukujemo mlade već i održavamo repertoar. „Vladimir i Kosara “! je još jedan biser u nizu“, rekao je Stankov.

Kako ističe reditelj Aleksandar Nikolić opera ne sme biti na nekom visokom pijedestalu, nedodirljiva i elitistička, jer ona to u svojoj biti nije.

“Ona jeste elitna, ali nije elitistička. Elitna je u zahtevima koji se predstavljaju pred ansambl – potrebno je visoko obrazovanje, veliki i težak rad, sve to je osnovno i važno. Međutim, s druge strane, ona je pitka i razumljiva. Mi je radimo tako da mora da je razume svako. Opera je kao i grčka tragedija napravljena za sve. Mi moramo pred našu publiku da donosimo nov materijal, mi moramo da pravimo različite predstave, moramo da donesemo nešto novo. Istražujući delo koje je pred nas postavljeno, istražujući Vladimira i Kosaru, pronašli smo ključ po idemo i mislim da će i publika biti zadovoljna”, rekao je Nikolić.

Kompozitor Stevan Divjaković rekao je da izuzetno važno da operi morate pronaći nove sveže impulse primenom savremene režije, koja je u operskom stvaralaštvu često bila zanemarivana ili na neadekvatan način primenjivana te da je operu “Vladimir i Kosara” napisao u želji da savremenom čoveku, univerzalnim muzičkim jezikom, ponudi aktuelna pitanja i odgovore iz sadašnjosti i prošlosti.

“Kompozitor sam koji osluškuje svoje delo, i to često u tišini gledajući u partituru. Kada je opera u pitanju, važno je doći do zajedničkog scenskog rešenja. Tako da mogu reći da na partituri jeste vršena određena korekcija zbog dramaturških potreba. I tim koji je postavljen od strane opere SNP-a zaista je sjajan, jer reditelj Aleksandar Nikolić operi daje jednu novu dimenziju u režiji, koreograf Aleksanar Ilić umetničkom igrom stilizuje folklorne pokrete, kostimografkinja Senka Ranosavljević ponudila je kostime koji verno oslikavaju period u kom se radnja opere dešava, dok su dirigenti Dian Čobanov i Mikica Jevtić partituri prišli zajedničkom analizom”“, istakao je Divjaković.

Zbog velikog interesovanja, reprizno izvođenje opere “Vladimir i Kosara” zakazano je za 29. mart.

Izvor: RTV
Izvor: SNP / V. Veličković