Početna Kultura Riznica najviših dometa hrvatske umetnosti u Novom Sadu

Riznica najviših dometa hrvatske umetnosti u Novom Sadu

0
Miroslav Kraljević, Olimpija 1912.
Miroslav Kraljević, Olimpija 1912.


Moderna galerija u Zagrebu, koja sa preko 9800 dela predstavlja najbogatiju zbirku hrvatske moderne i savremene umetnosti, pre dve godine priredila je veliku retrospektivnu izložbu Miroslava Kraljevića, jednog od začetnika hrvatske moderne.

Sa izložbom Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (3. decembar 2015 – 21. februar 2016), ova galerija pokazaće javnosti u Srbiji najznačajnija slikarska ostvarenja hrvatske umetnosti prve polovine 20. veka.

Ljubo Babić, Portret Miroslava Krleže, 1918.
Ljubo Babić, Portret Miroslava Krleže, 1918.



Moderna galerija osnovana je 1899. godine, na predlog slikara i prvog profesora istorije umetnosti zagrebačkog univerziteta, Izidora Kršnjavija. Otvorena je za javnost 1914. godine u Vranicanijevoj palati na Zrinjevcu, u samom srcu Zagreba. Osim vrhunskih radova Nikole Mašića, Celestina Medovića, Vlaha Bukovca, Ivana Rendića, Ivana Meštrovića i drugih, školovanim na umetničkim akademijama u Veneciji, Beču, Rimu, Pragu i Minhenu, Moderna galerija čuva dela Josipa Račića i Miroslava Kraljevića, predstavnika nove, pariske orijentacije u hrvatskom slikarstvu.

Ljubo Babić, prvi profesionalni kustos Moderne galerije, uvrstio je 1920. godine Račićeva i Kraljevićeva dela u njenu stalnu postavku, želeći time da naglasi da se u hrvatskoj „likovnoj moderni“ zatvara bečko i minhensko, a otvara novo, parisko poglavlje.

Vladimir Varlaj, Crvena kuca 1923.
Vladimir Varlaj, Crvena kuca 1923.

Moderna galerija je vremenom dobila trostruku značaj: postala je nezaobilazno mesto „zagrebačke i hrvatske memorije“, važan pokazatelj u formiranju nacionalnog likovnog i kulturnog profila modernog vremena i plasiranju stvaralaštva hrvatskih autora na internacionalnom planu.

Od pedesetih godina prošlog veka Moderna galerija uz stalnu postavku priređuje retrospektivne i monografske izložbe ključnih protagonista novije i savremene nacionalne likovne umetnosti, kao i tematske izložbe vezane uz hrvatsku modernu baštinu.

Važan deo stalne postavke predstavlja i „Taktilna galerija MG“, prva multisenzorna galerija u ovom delu Evrope. Na međunarodnoj sceni, od 1926. do 2009, Moderna galerija se osam puta predstavila u Veneciji, zatim u Milanu (1991), a tokom 1997. i 1998. u najznačajnijim muzejima Južne Amerike.

Velike retrospektivne izložbe Vlaha Bukovca održane su u Pragu (2000) i Hagu (2009), a 2011. u Ulmu je prikazano osamdesetak najznačajnijih dela hrvatskih umetnika iz perioda prelaza 19. u 20. vek.

Zlatko Šulentić, Čovjek s crvenom bradom 1916.
Zlatko Šulentić, Čovjek s crvenom bradom 1916.

Danas stalnu postavku galerije čini 780 reprezentativnih eksponata nastalih između 1835. i 2010. koji beleže zbivanja na hrvatskoj umetničkoj sceni od pojave modernog građanstva do savremene produkcije.

Kraljević u Modernoj galeriji
Kraljević u Modernoj galeriji

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog predstavlja vrhunska dela hrvatskog slikarstva prve polovine 20. veka iz Moderne galerije u Zagrebu, od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016. godine.

Autor izložbe je dr Zvonko Maković, a kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić.

Pročelje Vranicanijeve palate
Pročelje Vranicanijeve palate

Autor: NsHronika.rs
Foto: Promo