Početna Kultura Riznica najviših dometa hrvatske umetnosti u Novom Sadu

Riznica najviših dometa hrvatske umetnosti u Novom Sadu

Miroslav Kraljević, Olimpija 1912.
Miroslav Kraljević, Olimpija 1912.


Moderna galerija u Zagrebu, koja sa preko 9800 dela predstavlja najbogatiju zbirku hrvatske moderne i savremene umetnosti, pre dve godine priredila je veliku retrospektivnu izložbu Miroslava Kraljevića, jednog od začetnika hrvatske moderne.

Sa izložbom Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (3. decembar 2015 – 21. februar 2016), ova galerija pokazaće javnosti u Srbiji najznačajnija slikarska ostvarenja hrvatske umetnosti prve polovine 20. veka.

Ljubo Babić, Portret Miroslava Krleže, 1918.
Ljubo Babić, Portret Miroslava Krleže, 1918.Moderna galerija osnovana je 1899. godine, na predlog slikara i prvog profesora istorije umetnosti zagrebačkog univerziteta, Izidora Kršnjavija. Otvorena je za javnost 1914. godine u Vranicanijevoj palati na Zrinjevcu, u samom srcu Zagreba. Osim vrhunskih radova Nikole Mašića, Celestina Medovića, Vlaha Bukovca, Ivana Rendića, Ivana Meštrovića i drugih, školovanim na umetničkim akademijama u Veneciji, Beču, Rimu, Pragu i Minhenu, Moderna galerija čuva dela Josipa Račića i Miroslava Kraljevića, predstavnika nove, pariske orijentacije u hrvatskom slikarstvu.

Ljubo Babić, prvi profesionalni kustos Moderne galerije, uvrstio je 1920. godine Račićeva i Kraljevićeva dela u njenu stalnu postavku, želeći time da naglasi da se u hrvatskoj „likovnoj moderni“ zatvara bečko i minhensko, a otvara novo, parisko poglavlje.

Vladimir Varlaj, Crvena kuca 1923.
Vladimir Varlaj, Crvena kuca 1923.

Moderna galerija je vremenom dobila trostruku značaj: postala je nezaobilazno mesto „zagrebačke i hrvatske memorije“, važan pokazatelj u formiranju nacionalnog likovnog i kulturnog profila modernog vremena i plasiranju stvaralaštva hrvatskih autora na internacionalnom planu.

Od pedesetih godina prošlog veka Moderna galerija uz stalnu postavku priređuje retrospektivne i monografske izložbe ključnih protagonista novije i savremene nacionalne likovne umetnosti, kao i tematske izložbe vezane uz hrvatsku modernu baštinu.

Važan deo stalne postavke predstavlja i „Taktilna galerija MG“, prva multisenzorna galerija u ovom delu Evrope. Na međunarodnoj sceni, od 1926. do 2009, Moderna galerija se osam puta predstavila u Veneciji, zatim u Milanu (1991), a tokom 1997. i 1998. u najznačajnijim muzejima Južne Amerike.

Velike retrospektivne izložbe Vlaha Bukovca održane su u Pragu (2000) i Hagu (2009), a 2011. u Ulmu je prikazano osamdesetak najznačajnijih dela hrvatskih umetnika iz perioda prelaza 19. u 20. vek.

Zlatko Šulentić, Čovjek s crvenom bradom 1916.
Zlatko Šulentić, Čovjek s crvenom bradom 1916.

Danas stalnu postavku galerije čini 780 reprezentativnih eksponata nastalih između 1835. i 2010. koji beleže zbivanja na hrvatskoj umetničkoj sceni od pojave modernog građanstva do savremene produkcije.

Kraljević u Modernoj galeriji
Kraljević u Modernoj galeriji

Izložba Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog predstavlja vrhunska dela hrvatskog slikarstva prve polovine 20. veka iz Moderne galerije u Zagrebu, od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016. godine.

Autor izložbe je dr Zvonko Maković, a kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić.

Pročelje Vranicanijeve palate
Pročelje Vranicanijeve palate

Autor: NsHronika.rs
Foto: Promo