Početna Kultura Rodna kuća bana Jelačića postaje novi kulturni centar Novog Sada

Rodna kuća bana Jelačića postaje novi kulturni centar Novog Sada

0

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Planira se da u njoj bude stalna muzejska postavka koja će grašanima približiti njegov život, prostor za kulturna i turistička dešavanja, ali i Konzulat Republike Hrvatske.

Novac za otkup kuće od 250 kvadrata, ukupno 600.000 evra, donirala je Vlada Srbije, a ovim objektom će upravljati Fondacija “Spomen-dom bana Josipa Jelačića”.

– Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu ponovo je vraćena hrvatskoj zajednici, koja je njome raspolagala pre sedam i po decenija. Proces njenog otkupa i ponovnog vraćanja u posed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, kada je pokrenuta ta inicijativa – izjavila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV).

Zadatak Fondacije u ovom objektu biće očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i dela bana Josipa Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Uskoro će početi obnova unutrašnjosti.

Goran Kaurić, upravnik Fondacije “Spomen-dom bana Josipa Jelačića”, kaže da će pored muzejskog dela, deo kuće služiti za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog veća.

– Za hrvatsku zajednicu ova kuća simbolički prevazilazi okvire Petrovaradina i Novog Sada. Veliki je posao pred nama, prvo moramo građevinski srediti zgradu, čija je fasada sa spoljne strane sređena, ali unutra imamo mnogo posla. Radujemo se što smo došli u posed kuće, ona će biti prvenstveno namenjena za održavanje kulturnih događaja ne samo hrvatske zajednice nego svih udruženja koji se bave kulturom, ali i turizmom – rekao je Kaurić.

Planirano je da se po uređenju unutrašnjosti ovde zajednički održavaju razne manifestacije sa udruženjima koja deluju na teritoriji grada. Atrakcija će sigurno biti i stalna muzejska postavka koja će prikazati život najznačajnijeg hrvatskog bana i taj deo kuće će biti otvoren za turiste koji iz svih krajeva sveta dolaze u Novi Sad.

U Crkvi Svetog Jurja u Petrovaradinu, zahvaljujući župnicima, sačuvani su originalni delovi nameštaja koje je koristio ban Jelačić u svojoj rodnoj kući, koji će sada biti deo stalne postavke. U crkvi koja se nalazi na nekoliko desetina metara od ovog spomen-doma, Jelačić je odmah po rođenju i kršten. Radovi na adaptaciji prostorija obaviće se uz kontrolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Kako kaže Kaurić, ban Jelačić se uvek vraćao Sremu, pisao je pesme i objavljivao publikacije, a nada se da će u saradnji sa Novim dvorima u Zaprešiću, gde je Jelačić živeo do svoje smrti, uspostaviti saradnju i biti domaćini nekih od izložbi i muzejskih postavki koji se tamo nalaze.

Najveći deo kuće u vlasništvu je Fondacije, Kaurić kaže da prostora imaju dovoljno, ali da u zavisnosti od razgovora sa ostalim vlasnicima manjih etaža, moguće je da otkupe i čitavu kuću. Dodaje da je saradnja sa gradonačelnikom Novog Sada i predsednikom vojvođanske vlade bila izuzetna, te da zajedno dalje rade na obnovi unutrašnjosti kuće, ali i fasade Crkve Svetog Jurja i samostana, kako bi bila zaokružena ova značajna i lepa istorijska celina.

Izvor: Blic
Foto: Printscreen, CMC