Početna Kultura Rumuni iz Vojvodine na festivalu u Sibinju!

Rumuni iz Vojvodine na festivalu u Sibinju!

0

Pesme sa planine” su tradicionalna manifestacija koje je održana po 47. put u Sibinju u Rumuniji. Ovaj festval folklora i folklornih ansambla je pod zastitom CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) koja ima za cilj očuvanje, promociju i širenje tradicije kao i očuvanje kulturnog nasleđa.

Na centralnoj manifestaciji ovog festivala, koji je odrzan od 4. do 8. avgusta, nastupio je Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine. Na poziv direktorke festivala Silvie Makrea orkestar je nastupio po treći put u prethodih deset godina. Centralni događaj održan je 6. avgusta kada je orkestar održao četvoročasovni koncert pod dirigentskom upravom mr Bugar Romana.

Koncert je održan na glavom trgu u Sibinju, pred više od 20.000 gledalaca. Pored samostalnih numera, orkestar je pratio i renomirane vokalne soliste iz Rumunije.

Ovim nastupom orkestar je predstavio Rumune iz Srbije, ali i Srbiju u Rumuniji.

Nastup je bio propraćen višeminutnim aplauzom i ovacijama. Ideja vodilja ovog orkestra jeste očuvanje muzike, tradicije i kulture Rumuna iz srpskog Banata.

Foto: Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine