Početna Kultura Sa novosadskim baletskim ansamblom radi Ala Širkevič

Sa novosadskim baletskim ansamblom radi Ala Širkevič

Baletski pedagog Ala Širkevič, iz Sankt Peterburga, školovana na čuvenoj ruskoj baletskoj akademiji Vaganove, radiće sa Baletom SNP-a od septembra do kraja novembra ove godine. Izuzetno stručna i bogatog igračkog iskustva, Ala Širkevič je pedagošku karijeru sticala u radu sa međunarodnim baletskim kućama i ansamblima i veoma je zahtevna u radu sa igračima. Sa novosadskim baletskim ansamblom je prvi put sarađivala tokom decembra 2017. godine, a ove sezone ta saradnja biće učvršćena.

Ala Širkevič (Alla Zaharovna Širkevič) rođena je 1945. u Sankt Peterburgu, gde je 1965. godine zavrišila Akademiju Vaganove, u klasi profesorke Feje Balabine. Po završetku školovanja, nastupala je kao solistkinja baleta u Mihajlovskom teatru punih dvadeset godina u baletima: Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Žizela, Bajadera, Silfide, a od 1980. godine radila je i kao asistent profesorke Ninel Kurgapkine na Akademiji Vaganove. Godine 1997. završila je usavršavanje za baletskog pedagoga, takođe na ovoj cenjenoj akademiji.

Međunarodno iskustvo stiče radeći kao baletski pedagog i kao baletmajstor u Vankuveru (Goh Ballet Academy, Delta Academy Ballet School, 1991), na Tajvanu (Lan Yang Dancers, 2001), u Seulu (Universal Ballet Company, 2006). Učestvovala je na mnogim internacionalnim baletskim seminarima (Švedska, Kanada, Koreja, Grčka, SAD, Kina, Portugal). Radila je i kao savetnik u plesnoj grupi „Ruski balet“ iz Sankt Peterburga u dva navrata (2001-2004. i 2006-2012), a docnije je radila i kao savetnik za klasični baletski repertoar na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“, u Sankt Peterburgu, gde radi i danas.

Foto: SNP/Promo