Početna Kultura Sanji Kojić Mladenov nagrada “Lazar Trifunović”

Sanji Kojić Mladenov nagrada “Lazar Trifunović”

0

kojic_mladenov_knjiga

Nagrada “Lazar Trifunović” za 2016. godinu, koja se dodeljuje od 1993. za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene scene, dodeljena je Sanji Kojić Mladenov, istoričarki umetnosti i višoj kustoskinji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Komisija u kojoj su bili direktorka Savremene galerije Subotica Nela Tonković, novinar Radio Beograda 2 Radonja Leposavić i kustoskinja dr Maja Ćirić, dodelila joj je nagradu za monografiju “Bogdanka Poznanović: Contact art”, u izdanju MSUV.

Po mišljenju žirija, monografija o umetničkom i obrazovnom radu Bogdanke Poznanović predstavlja dragoceno istraživanje i duboko zalaženje u samo tkivo vojvođanske, odnosno jugoslovenske neoavangarde.

“Vešto spajajući naučni i kustoski pristup, uz dobro poznavanje i prenošenje suštine ranije objavljenih saznanja o radu jedne od najznačajnijih vojvođanskih umetnica druge polovine 20. veka, nagrađena autorka na osnovu temeljnih studija opusa umetnice i konteksta njenog delovanja daje svoje tumačenje ne zanemarujući ni osnovne principe ženskih studija”, stoji u obrazloženju.

Autor: Tanjug