Početna Kultura Saradnja srpskih i austrijskih umetnika: Izložba instalacija od recikliranog otpada u KS...

Saradnja srpskih i austrijskih umetnika: Izložba instalacija od recikliranog otpada u KS Svilara

0

Pandemija koronavirusa zaustavila je ceo svet na godinu dana, ali nema pauze kada je u pitanju ekološka kriza i zaštita životne sredine, teme koje, čini se, nikada nisu bile aktuelnije, stoga je upravo to fokus izložbe „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“ koja će biti otvorena u sredu, 16. juna, u 18 časova, u Kulturnoj stanici Svilara.

Izložba je proizvod saradnje više od 20 srpskih i austrijskih umetnika, odnosno SULUV (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i BVBK (Austrijsko udruženje vizuelnih umetnosti Štajerska). Sakupljanjem otpada, koji su kroz kreativno promišljanje i rad i razmenu fotografija i video zapisa kao uputstava na realiciji Grac – Novi Sad pretvorili u instalacije, umetnici su želeli da skrenu pažnju javnosti na globalno uništavanje životne sredine i klimatske promene, kao i da jezikom umetnosti podstaknu promene u društvu.

Ova izložba deo je dugoročne saradnje između srpskog i austrijskog udruženja, SULUV i BVBK, koja godinama unazad podrazumeva zajedničke izložbe i razmenu umetnika, a sada im se, u realizaciji, pridružila i organizacija „arTTension” iz Graca.

Projekat „Strange Views“ zamišljen kao mreža srpskih i austrijskih umetnika koja podrazumeva kulturnu razmenu, razvijen je još 2017. godine, sa ciljem izgradnje mosta između Srbije i Austrije.

Izložba će biti otvorena do 25. juna 2021. godine, a posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana i vikendom u periodu od 10 do 18 časova.

Foto: Promo / NSEPK