Početna Kultura Sećanje na žrtve Novosadske racije i Holokausta 80 godina kasnije – budućnost...

Sećanje na žrtve Novosadske racije i Holokausta 80 godina kasnije – budućnost sećanja od sutra u KCNS

0

Kulturni centar i ove godine obeležava stradanje naroda na teritoriji Vojvodine, nizom predavanja i izložbi, želeći da podseti, predstavi i otrgne od zaborava najveće zločine u istoriji.

U organizaciji Kulturnog centra Novi Sad program će biti realizovan od 20. do 27. januara.

U Likovnom salonu od 20. do 27. januara biće organizovana izložba “Osamdeset”.

The Novi Sad Raid Mass Execution Sites naziv je izložbe koju će svi zainteresovani građani moći da pogledaju u Tribini mladih od 20-27 januara.

Žrtvama novosadske racije- Srbima, Jevrejima i Romima, biće održan pomen na Keju žrtava racije u nedelju, 23. januara, u 12.00 časova. Pomen će biti kod spomenika “Porodica”.

U Tribina mladih u ponedeljak, 24. januara, u 17.00 časova biće održano predavanje „Eduard Kon/Kiš/Sam/E.S.“ – jedna (ne)književna biografija. Predavač je dr Gordana Todorić, iz Jevrejske opštine Novi Sad.

U Velikoj sali u utorak, 25. januara, s početkom u 13.00 časova počeće predavanje i panel diskusija „80 godina kasnije – budućnost sećanja“. Na predavanju učestvuju dr Laslo Čoš, istoričar Nacionalnog arhiva Mađarske iz Budimpešte, Stefan Naron, direktor Fortunof video – arhiva svedočanstava Holokausta sa Jejl univerziteta iz SAD-a, Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Gerhard Baumgartner, direktor Dokumentacionog centra u Beču, Kristijan Vi, direktor Memorijalnog centra logora Falstad u Norveškoj. Moderator će biti Miško Stanišić, direktor Teraforminga

Na Tribini mladih, u sredu 26. januara, u 13.00 časova, arhiviste, muzejske radnike, nastavnike i bibliotekare očekuje seminar.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: KCNS