Početna Kultura Šekspir festival 1. jula otvara plesna predstava “Hamlet”

Šekspir festival 1. jula otvara plesna predstava “Hamlet”

0

Šekspir festival i ove godine donosi savremene svetske produkcije Šekspirovih dela.

U okviru festivala biće izvedeno ukupno šest predstava i to – četiri predstave u julu i dve na jesen.

Od 1. do 4. jula, publici će se u Vili Stanković u Čortanovcima i u SNP-u predstaviti pozorišta iz Italije, Crne Gore, Norveške i Hrvatske.

Prvi put od osnivanja, na Šekspir festivalu učestvuje jedna plesna predstava i to “Hamlet” u izvođenju međunarodno priznate italijanske plesne trupe imPerfect Dancers Company, koja je proteklih godina svoj repertoar predstavljala širom sveta. Ova predstava otvara festival, u petak, 1. jula, u Vili Stanković.

“Ukroćena goropad”, jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija u režiji poznatog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog predstaviće se drugog festivalskog dana.
Treća predstava je “Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi” iz Norveške, nastala u okviru međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2021/2022.

Nakon otvorenog poziva za najorginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festivala stigle su 42 prijave iz 25 zemalja sveta. Odlukom međunarodnog žirija, projekat “Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi” proglašen je najboljim.

Prvi deo Šekspir festivala zatvara predstava “Hamlet – Evidencija zločina jedne monarhije”, rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Ova predstava igra se u ponedeljak, 4. jula, u SNP-u.

Drugi deo festivala, predviđen za oktobar i novembar, obeležiće čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment koja, tokom nedelju dana, izvodi celokupna Šekspirova dela, po pet svakog dana.

U predstavi “Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom” igraju se sažete verzije svih Šekspirovih komada, na pozornici koju predstavlja jedan običan sto.

Festival na jesen donosi i premijeru predstave “Magbet”, u režiji Nikite Milivojevića. U ovoj novoj produkciji Šekspir festivala učestvuju i Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Grad Teatar Budva.

Ulaznice za 9. Šekspir festival mogu se kupiti na svim Tickets prodajnim mestima.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay