Početna Kultura Šesnaesti Međunarodni festival kratkometražnog filma

Šesnaesti Međunarodni festival kratkometražnog filma

0

Šesnaesti Međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski front, pod sloganom “Kratko, ali slatko!” ove godine održava se od 25. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

U selekciji Srbija region naćiće se 22 kratkometražna ostvarenja pretežno igranog, ali i animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis.

Svečano otvaranje Festivala je u četvrtak, 25. oktobra, u 19 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kanski ili Berlinski filmski festival i mnogi drugi, a krajem oktobra boriće se za nagradu stručnog žirija koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.

Ivan Velisavljević, filmski kritičar i dramaturg

Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD-u… Kao dramaturg, sarađivao je na brojnim radio-dramama, televizijskim emisijama i pozorišnim predstavama.

Ana Nedeljković, rediteljka

Bavi se vizuelnom umetnošću, animacijom i edukacijom u oblasti savremene umetnosti. Njen prvi animirani film koji je radila zajedno sa Nikolom Majdakom mlađim Rabbitland (2013) na Berlinalu je nagrađen Kristalnim medvedom, prikazan je na preko sto festivala širom sveta, a osvojio je i brojne druge nagrade.

Josip Lukić, glumac i reditelj

Kao reditelj i scenarista snimio je filmove Minjonja Njanjonja, Vrag u gospođi Džons, Majči i Doploviće Redž, a kao glumac se pojavio u više igranih filmova. Autor je dokumentarnog filma Majči, koji je prikazan na ovogodišnjem Beldocs-u i Pančevo film festivalu.

Tokom četiri dana Festivala biće prikazano preko pedeset kratkometražnih filmova, a pored domaće, postoji i Međunarodna selekcija, u kojoj pobednika bira publika. Ove godine Međunarodna selekcija broji čak 27 filmova. Najviše ih je iz zemalja Zapadne Evrope iako ima i filmova iz Kine, Rusije, Irana i drugih država.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay