Početna Kultura Sinoć održan koncert indijske muzike u KCNS

Sinoć održan koncert indijske muzike u KCNS

0

pandit-sadanand-indija-vest

Koncertom indijske muzike u Kulturnom centru Novog Sada sinoć je obeleženo 69 dana nezavisnosti Indije.
Negujući oko 800 različitih jezika, nekoliko svetskih religija, kultura Indije oduvek je pružala posebno mesto muzici. I mada postoji razlika između duhovne i svetovne muzike, odlikuju je ritmovi preoznatljivi širom sveta.

Naša muzika se ne zapisuje, kao što je običaj u zapadnoj civilizaciji. Jednostavno je to melodija trenutka. Sve ono što je stvoreno u prošlosti je neka vrsta sećanja koje sviramo u datom momentu i prilagođavamo je trenutku. Kako god tempo da se nametne muzika jednostavno prati ritam“, kaže Pandit Sadanand Naimpali.

Nastup indisjkih muzičara uveo je publiku u jedan drugačiji svet melodije. Koristeći tradicionalne membranofone perkusije, karakteristične kako za hinduističku muziku severne Indije, tako i za karnatsku muziku juga zemlje, umetnici su predstavili svu lepotu i raznolikost klasične, ali i lepotu savremene indijske muzike.

Iako su instrumenti tradicionalni, mi svojim nastupima pokušavamo da prenesemo svoja osećanja, bilo da sviramo klasične ili moderne numere . Kao što znate kod nas je dosta zastupljena tradicionalna muzika, ali i igra, pa tako pokušavamo da kombinacijom i južne i severne muzičke struje, ali i modernih numera prezentujemo našu kulturu. Muzike je ekspresija, mi ne govorimo ovo je tradicionalno, a ovo je moderno – muzika je muzika“, veli Pandit Sadanand Naimpali.

Autor i foto: RTV