Početna Kultura Skulptura “Čovek jelen” postavljena u Limanskom parku

Skulptura “Čovek jelen” postavljena u Limanskom parku

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić juče je zajedno sa ambasadorom Švajcarske Nj.E. Ursom Šmidom prisustvovao svečanom otkrivanju skulpture “Čovek jelen” uglednog evropskog vajara Nikole Zarića, koju je Fondacija “Mali princ” donirala Gradu Novom Sadu.

“Ponosni smo što Novi Sad nakon uspešno realizovane godine Evropske prestonice kulture nastavlja da neguje međunarodnu kulturnu saradnju i ovim umetničkim projektom jača i produbljuje prijateljske odnose između Švajcarske i Srbije. Limanski park je bogatiji za jedno izuzetno umetničko delo, skulpturu “Čovek jelen”, koja daje značajan doprinos kulturnom bogatstvu našeg grada. Ona na simboličan način predstavlja mesto susreta čoveka i prirode, povezujući urbani deo grada sa prirodom. Zahvaljujem Fondaciji “Mali princ” koja je prepoznala značaj Novog Sada na evropskoj kulturnoj mapi i što je našem gradu donirala ovo umetničko delo”, rekao je Dalibor Rožić.

On je dodao da Grad Novi Sad i Akademija umetnosti imaju izuzetno dobru saradnju sa Fondacijom “Mali princ” koja svake godine dodeljuje nagrade najboljim studentima Akademije umetnosti za muzičku, likovnu i dramsku umetnost.

Osnivač i predsednik Fondacije Aleksandra Veđeci Boškov je rekla da joj je posebno drago što danas prisustvuje otkrivanju ove skulpute uvaženog i na žalost rano preminulog umetnika Nikole Zarića.

“On je svoj vek posvetio čoveku i prirodi i odnosu ta dva sveta. “Čovek jelen” je samo jedno od njegovih reprezentativnih dela, a on je umeo da spoji ono poetsko u oba sveta i da hrabro i maštovito ispriča taj doživljaj pretvarajući ga u skulpture”, rekla je Aleksandra Veđeci Boškov i zahvalila Gradu Novom Sadu i Ambasadi Švajcarske na podršci.

Autor skulpture Nikola Zarić je bio renomirani švajcarski vajar srpskog porekla koji je, nakon studija šumarstva, završio Akademiju umetnosti i potpuno se posvetio vajanju i prirodi. Izlagao je širom Evrope, dobitnik je uglednih nagrada, a njegove specifične skulpture nalaze se u mnogim delovima sveta.

Postavljanje “Čoveka jelena” u centralnom delu Limanskog parka inicirali su osnivači Fondacije “Mali princ” Aleksandra Veđeci Boškov i Antonio Veđeci, direktorka Galerije “Bel Art” Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti “Terra” Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs