Početna Kultura Sliku “Seoba Srba” u Muzeju Vojvodine odjednom može da vidi najviše 20...

Sliku “Seoba Srba” u Muzeju Vojvodine odjednom može da vidi najviše 20 ljudi

0

Seoba_Srba (1)Remek-delo Paje Jovanovića, slika “Seoba Srba”, izložena je u Muzeju Vojvodine povodom 169 godina te kulturne institucije.Slika, koja je deo stalne postavke Narodnog muzeja u Pančevu, gostuje u Muzeju Vojvodine do 13. novembra i pruža jedinstvenu priliku posetiocima da, nakon 120 godina od njenog nastanka, i uživo pogledaju ovo nacionalno blago.

Slika Paje Jovanovića čuva se u posebnim uslovima i pod posebnim merama obezbeđenja. Prvog dana izložbe u malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine, zbog velike vlažnosti u vazduhu, u prostoriji nije moglo da boravi više od 20 ljudi.

“Slika je transportovana uz policijsku pratnju. Postavljena je u posebnu kutiju kako tokom naglih pomeranja ne bi došlo do oštećenja. Mora biti pričvršćena tokom transporta i nikako ne može da bude postavljena vodoravno, već uspravno. Kada je stigla u Muzej Vojvodine, konzervatori su je detaljno pregledali i sva procedura je poštovana”, kaže za “Blic” kustos istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Pančevu, Dimitrije Jovanov.

Temperatura sobe u kojoj je slika izložena mora da bude između 18 i 21 stepen Celzijusa, a vlažnost vazduha treba da se kreće od 50 do 55 odsto. Posetioci prilikom fotografisanja moraju da ugase blic i da poštuju savete kustosa.

Sliku u Muzeju Vojvodine čuvaju radnici obezbeđenja i alarmi.

Povodom proslave 169 godina od osnivanja Museuma u okviru Matice srpske i Dana Muzeja Vojvodine, pored “Seoba Srba”, posetioci mogu videti i centralnu izložbu manifestacije “Iza gora i dolina – tri veka Slovaka u Vojvodini”.

Muzej Vojvodine jedna je od najstarijih institucija kulture Srbije, utemeljena 1847. godine.

Autor: Blic, 021