Početna Kultura SNP domaćin 32. Festivala nove rusinske pesme “Ružin vrt”

SNP domaćin 32. Festivala nove rusinske pesme “Ružin vrt”

Trideset drugi festival nove rusinske pesme „Ružin vrt“ održaće se 8. maja 2022. sa početkom u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).

Radio – televizija Vojvodine je organizator festivala „Ružin vrt“ koji više od tri decenije neguje tradiciju i kulturu Rusina. Ove godine na festivalu predstaviće se 15 novih komopozicija u pratnji dva orkestra RTV: Veliki narodni orkestar i Veliki tamburaški orkestar.

U revijalnom delu festivalske večeri, nastupiće i Mihajlo Budinski.

SNP će prvi put na velikoj sceni ugostiti mnogobrojne afirmisane kompozitore, tekstopisce i izvođače u okviru 32. „Ružinog vrta“. Festival je brend RTV koji tradicionalno svake godine prenosi novu melodiju rusinske pesme, ali i čuva tradiciju i kulturu već treću deceniju – istakla je urednica festivala Zlatica Njaradi, dodajući da je rusinski jezik jedan od pet jezika na kojima je 1949. počelo emitovanje programa Radio – televizije Vojvodine.

Žiri 32. festivala nove rusinske pesme „Ružin vrt“ izabraće tri najbolje kompozicije i po jednog laureata u kategorijama tekst, aranžman i interpretacija. Kao i svake godine publika će izabrati svog favorita.

Festival će se uživo prenostiti na Trećem programu Radija na 97, 100 i 107,1 megaherca, Drugom programu Radio televizije Vojvodine, kao i putem interneta na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo.

Izvor: RTV
Foto: SNP / V. Veličković