Početna Kultura Spektakl na otvorenom – “Karmina burana” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

Spektakl na otvorenom – “Karmina burana” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

0

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina burana“ poklon je Srpskog narodnog pozorišta Novosađanima! U sredu, 25. maja, više od 400 učesnika naći će se pod vedrim nebom, na platou Pozorišta sa misijom da ožive ovu neverovatnu operu.

„Karmina burana” Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranie opere Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Programom diriguje maestro Aleksandar Kojić, koji se pored standardnog operskog repertoara, dokazao i na polju moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

„Karmina burana” biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20.00 časova, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Promo