Početna Kultura Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: muzej za jedinstvenu kolekciju

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: muzej za jedinstvenu kolekciju

0

Nakon tragedije 1944. godine kada je u bombardovanju Svilajnca izgubio sedam članova porodice, Pavle Beljanski je odlučio da zaveštanjem svoje kolekcije zauvek obezbedi sećanje na njih, poklonivši je srpskom narodu potpisivanjem Ugovora o poklonu sa Izvršnim većem Narodne Skupštine AP Vojvodine (1957).

_DSC0331Za Spomen-zbirku Pavla Beljanskog sagrađen je prvi namenski muzejski objekat u zemlji koji i sam predstavlja kulturno dobro, i svečano otvoren 22. oktobra 1961. godine.
Prihvatajući koncept arhitekte Ive Kurtovića, Beljanski je zbirku izložio u prostoru primerenom delima moderne umetnosti prve polovine XX veka koje karakteriše izrazit kolorizam.
Svestan potencijala kolekcije za naučni rad i sagledavanje umetničkih tokova epohe, inicirao je stvaranje arhivskog fonda i dodelu Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti.

_DSC0352Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla BeljanskogTokom više od pola veka postojanja Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, zahvaljujući različitim inovativnim programima i intenzivnoj komunikaciji s publikom, deluje u skladu s vizijom osnivača i principima muzejskog rada. O tome govore mnogobrojna muzejska priznanja dodeljena instituciji, kao i njenim pojedinim stručnjacima, opravdavajući status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Trg galerija i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 1977.
Trg galerija i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 1977.

Remek-dela iz kolekcije Pavla Beljanskog biće predstavljena na izložbi Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (19. novembar 2015 – 10. januar 2016). Autori postavke su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković. U godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti velikog darodavca, ova izložba je prvo predstavljanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog izvan granica Srbije.

Iduće nedelje čitajte o temi:
Kolekcionar ratnik i ratni slikari iz kolekcije