Početna Kultura Spomenik “Porodica” nakon skoro pola veka prvi put ide na popravku

Spomenik “Porodica” nakon skoro pola veka prvi put ide na popravku

0

Spomenik žrtvama racije “Porodica”, rad Jovana Soldatovića, biće danas uklonjen sa Keja žrtava racije i odnet na popravku.

Spomenik će po prvi put od 1971. godine kada je postavljen biti ozbiljnije saniran, tako da će po prvi put posle 47 godina Kej biti nekoliko nedelja bez spomenika.

Radove će uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića, izvesti firma “Granit-Liješće” iz Sremske Mitrovice, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 2,4 miliona dinara.

Glavni radovi predviđaju izradu novog postamenta spomenika i dela noge najveće figure.

Podsetimo da kompleks posvećen žrtvama Novosadske racije iz januara 1942. godine pored spomenika “Porodica” čini i 78 bronzanih tabli koje su tu postavljene 1992. godine. Na 66 tabli se nalaze imena žrtava, dok se na na četiri, od kojih su tri na srpskom, a jedna na hebrejskom jeziku, nalaze osnovne informacije o Raciji. Između ploča sa tekstom se nalaze četiri ploče sa Davidovom zvezdom, dve sa krstom i jedna sa ocilom. Tokom godina su pojedine ploče ukradene ili uništene i Grad je u više navrata platio njihovu popravku ili izradu kopija.

Ovo je prvi put da se popravlja sam spomenik “Porodica”.

Rok za izvođenje radova je 55 dana, odnosno najkasnije do 24. decembra sve mora biti završeno.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia/BokicaK