Početna Kultura Srpsko narodno pozorište odlaže program u julu

Srpsko narodno pozorište odlaže program u julu

0

Srpsko narodno pozorište donelo je odluku o odlaganju planiranog programa u julu.

Odluka je usledila zbog novonastale situacije, kada je nastupila promena epidemiološkog stanja usled virusa korona i nakon ustanovljavanja najnovijih odluka medicinskog kriznog štaba Srbije, kojim se ograničava okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Premijera dramske predstave Toma Stoparda “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi”, u režiji Igora Pavlovića, koja je trebalo da premijerno bude izvedena 8. jula, odložena je do daljeg. Predstava je gotovo privedena kraju, međutim pred publikom će zaigrati tek kada se za to steknu odgovarajući uslovi.

Predstava “Smederevo 1941” Ane Đorđević, trebalo je da 4. jula bude izvedena na festivalu “Teatar u tvrđavi” u Smederevu, međutim održavanje festivala odloženo je do daljeg.

Održavanje ostalih festivala u avgustu i septembru i učestvovanje predstava SNP-a na nekim od festivala, za sada nisu odloženi i trebalo bi da budu održani prema planu: 23. avgusta predstava “Autobiografija” na festivalu “Nušićijada 2020” u Ivanjici, zatim otvaranje Sterijinog pozorja predstavom “Smederevo 1941”, gde SNP učestvuje i sa predstavama “Ko je ubio Dženis Džoplin?” i “Povratak”. Sa predstavama “Povratak” i “Ko je ubio Dženis Džoplin”, SNP takođe učestvuje i na INFANT-u.

U oktobru, na festivalu Šabačko proleće, SNP učestvuje sa predstavom “Travnička hronika”.

Beogradski festival igre takođe treba da bude održan kako je planirano: Kompanija Un Poyo Rojo – 20. septembra, Kompanija Body Traffic – 21. septembra, Kompanija Džejsona Samjuela Smita – 23. septembra i Zvezde Njujork Siti Baleta – 7. novembra.

Sledeća sezona bi trebalo da počne u oktobru premijerom predstave V. Šekspira “Bura”, u režiji Kokana Mladenovića. U oktobru je planirano da se premijerno izvede i dramska predstava “Vilica Ebena Bajersa” Filipa Grujića u režiji Marka Čelebića i balet “Ohridska legenda” Stevana Hristića u koreografiji Vladimira Logunova.

U novembru nas prema planovima očekuje premijera opere “Don Đovani” V. A. Mocarta u režiji Aleksandra Nikolića, a u decembru premijera dramske predstave “Golmanov strah od penala” Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević. Renoviranje scene “Jovan Đorđević” je započeto, za sada ide prema planu i biće završeno do 10. avgusta. Sređivanje celog sistema klime SNP-a treba uskoro da počne i da takođe bude završeno u avgustu.

Izvor: 021
Foto: Mladen Sekulić