Početna Kultura Stanovnici Detelinare prekinuli pijačnu kupovinu da bi slušali klasiku

Stanovnici Detelinare prekinuli pijačnu kupovinu da bi slušali klasiku

0

Više od 100 žitelja Detelinare prisustvovalo je danas na lokalnoj pijaci drugom ovogodišnjem koncertu klasične muzike “Hrana za uši“. Duo “Fuego” koji čine violinistkinja Kristina Lakić i gitarista Aleksandar Krstić izveo je dela Antonjina Dvoržaka, Franca Šuberta, Isidora Bajića i brazilskog kompozitora Pišingvinje. Koncert je trajao sat vremena, a veliki broj posetilaca pijace prekinuo je nabavku da bi uživao u zvucima klasike.

– Došla sam da besplatno uživam u nastupu ovih divnih mladih ljudi. Koncert je bio fantastičan. Sve dok nisu počeli srce mi je drhtalo u iščekivanju. Ulepšali su mi dan – rekla je nakon koncerta Ljubica Žikić penzionerka sa Detelinare.

Besplatne koncerte “Hrana za uši” organizuje Udruženje građana “Dunavska sonata” koje realizuje u istoimeni festival klasike na otvorenom, tokom kog se od 2015. održalo više od 250 koncerata, na kojima je nastupilo više od 100 mladih muzičara.

– Manifestacija “Hrana za uši” je još 2020. godine, kada smo je prvi put realizovali, naišla na fantastičan prijem kod Novosađana. Koncert na Detelinari je drugi u okviru ovogodišnje sezone. Zaista je lepo videti da nastupu prisustvuje tako veliki broj ljudi. Posebno raduje činjenica da među slušaocima ima veliki broj male dece – rekla je Milica Trifunov predsednik Dunavske sonate.

Treći koncert u okviru ovogodišnje “Hrane za uši” biće održan na Ribljoj pijaci 16. oktobra u 10 sati. Nastupiće pijanistkinja Milica Majstorović i Duo “Fuego”. Pokrovitelj manifestacije je Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Udruženje građana “Dunavska sonata”