Početna Kultura Stefan Milenković i Edin Karamazov otvorili „Novosadsko muzičko leto“

Stefan Milenković i Edin Karamazov otvorili „Novosadsko muzičko leto“

0

DSCF7517

Ovogodišnje „Novosadsko muzičko leto“, otvoreno je sinoć u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici, nastupom violiniste Stefana Milenkovića i lauriste Edina Karamazova. Uprkos jakom vetru i naoblačenju, dva virtuoza su tokom više od sat vremena koncerta, pružili posetiocima nezaboravan muzički doživljaj. Ovog puta, iz vrta su dopirale melodije Šangera, Piacole i Šuberta.

20150725_214919

„Šubertova Artiđone sonata je jedno delikatno delo. Nije bilo lako večeras to svirati u ovom prostoru jer se zvuk nigde ne vraća. Takođe, ta sonata se uglavnom izvodi na violončelu i violi, ne toliko na violini, ali violina i gitara imaju jedan lep prizvuk. Međutim, bitno je ne otići predaleko u muziciranju, već održati suptilnost i kvalitet. Mislim da je najteže naći taj balans. Što se CD-a tiče, on je već snimljen i nadam se da će do kraja godine biti u prodaji“, izjavio je Milenković, i ponovio da su nastupi uživo veliki izazov za koncerte klasične muzike, jer su nepredvidivi, imaju intenzitet i poseban doživljaj.

20150725_222600

Stefan Milenković, pažnju svetske javnosti privukao je još kao desetogodišnji violinista. Do danas, muzički talenat razvijao je kroz muziciranje uz napoznatije svetske muzičke ansamble: Belgijski simfonijski i nacionalni orkestar, Helsinšku filharmoniju, Orkestar Boljšog teatra, Orkestar Francuskog radija, Simfonijski orkestar Indijanapolisa, vodeće simfonijske sastave Meksika, Brazila i Australije, te kamerne orkestre „Orfeus“ ili „Aspenska kamerna simfonija“. To je podrazumevalo saradnju s čuvenim dirigentima poput Lorina Mazela, Danijela Orena, Vladimira Fedosejeva, Lu Jia, Liora Šambadala i En Šao, ali i učešće u gala koncertima zajedno sa legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom.

20150725_213149

Edin Karamazov, prema mišljenju medija i publike širom sveta, jedan je od najvećih virtuoza na lauti današnjice. Ovaj promoter retkog, neobičnog i jedinstvenog umetničkog izraza, tokom godina nominovan je za „Gremi“ nagradu 2009. godine, ali je i sam dobitnik brojnih priznanja. Zvuk Karamazovove laute čuo se u amsterdamskom Koncertgebauu, londonskom Vigmor holu, sali Berlinske filharmonije i u bečkom Koncerthausu. Sarađivao je s virtuozom Andreasom Šolom, kao i s čuvenim Stingom, čiji je zajednički nastup publika u Srbiji imala prilike da čuje na Festivalu „Guitar Art“ pre nekoliko godina.

Letnji ciklus koncerata, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, u narednom periodu obuhvatiće raznovrstan program u izvođenju čuvenih ansambala i umetnika iz Srbije, bivših jugoslovenskih republika i Mađarske. Izbor muzičkih sadržaja kretaće se od koncerata klasične, preko etno, džez, do pop muzike, odnosno nastupe Masima Savića, Matije Dedića, grupe Ođila, Novosadskog big benda, gitariste Miroslava Tadića i mađarskog kamernog orkestra „Anima Musicae“ sa kojim će svirati naša pijaniskinja Rita Kinka.

„Novosadsko muzičko leto“ trajaće sve do 4. septembra. Predviđeno je da se gotovo i svi naredni koncerti održe u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici, dok će u slučaju lošeg vremena nastupi biti izmešteni u Sinagogu. Ulaznice za sve programe se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II), radnim danima od 8 do 14 sati, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

Autor: Maja Guzijan