Početna Kultura Sterijino Pozorje po 66. put od 18. do 26. juna

Sterijino Pozorje po 66. put od 18. do 26. juna

Sterijino pozorje 66. put će biti održano od 18. do 26. juna na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, sa 10 predstava nastalih u doba pandemije u Takmičarskom programu, najavljeno je na konferenciji za medije.

Najznačajniji pozorišni festivala u Srbiji, koji neguje pretežno domaću srpsku dramu ali sada i međunarodni kaakarakter, ove godine se održava pod sloganom “Zlu vremenu, uprkos!” i ima novog selektora – teatrologa i dramskog pisca Milivoja Mlađenovića.

Glavni program čine sve predstave nastale u novom poretku ili tzv. “novoj normalnosti”, što je već samo po sebi izuzetan podvig, uzeći u obzir da se pandemija korona virusa ne završava, a sam razvoj situacije u junu se još ne zna.

Selektor Mlađenović je odabrao pozorišna dela neprolaznih klasika i savremenih autora, u čitanju značajnih reditelja: “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ – Rijeka (Hrvatska), “Vitezovi Lake male”, autorski projekat reditelja Andraša Urbana, Pozorište „Deže Kostolanji” iz Subotice.

Na repertoaru će biti i najnovije “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, u koprodukciji tri kuće: SNP, Novi Sad, Narodno pozorište Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici.

Takmičarska selekcija 66. Sterijinog pozorja uključuje i dramu čuvenog Aleksandra Popovića “Kus Petlić” u novom rediteljskom čitanju Milana Neškovića u produkciji Narodnog pozorišta /Nepszínház iz Subotice, kao i “Derviš i smrt” po romanu Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka).

Od savremenih dramskih autora, u izboru su originalne drame ili dramatizacije romana – “Radio Šabac” prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište), “Velika depresija” Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića (SNP), “Tiho teče Misisipi” po romanu Vladimira Tabaševića i režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište).

Poslednja dva scenska dela su “Šindlerov lift” po romanu Darka Cvijetića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55, Sarajevo (BiH)), i “Ako dugo gledaš u ponor” – pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar).

Selektor je, kako tradicija nalaže, detaljno obrazložio svaku od svojih selekcija, a uvrstio je i tri predstave u netakmičarski međunarodni program “Krugovi”.

Na tom repertoaru nalaze se komadi “Hotel Zagorje” – autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište „Gavela”, Zagreb), “Dječak je govorio Bogu” Damira Mađarića, u režiji Sama M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i “Kreketanje” pisca Almira Bašovića i reditelja Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).

Osim Takmičarskog programa i selekcije “Krugovi”, postoji i off program “Druga scena”, za koji su odabrana dva dela – “Poetika gledanja”, prema konceptu i režiji Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica), i eksperimentalni autorski projekat reditelja Nikole Zavišića – “Kao da kraj nije sasvim blizu” Bitef teatra iz Beograda.

Iako je izvesno da nikad nije bilo toliko neizvesnih situacija u istoriji Sterijinog pozorja, kao što je to bio slučaj u protekloj sezoni, na radost svih ljubitelja teatra festival u svom 66. izdanju će se ipak održati, kako navode iz direkcije ove prestižne pozorišne smotre.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia