Početna Kultura Stevan Kojić dobitnik Nagrade “Sava Šumanović”

Stevan Kojić dobitnik Nagrade “Sava Šumanović”

0

Nagrada „Sava Šumanović“, za domete u likovnoj umetnosti, na 26. međunarodnoj izložbi umetnosti “Art Expo”, uručena je na Novosadskom sajmu, multimedijalnom umetniku iz Novog Sada, Stevanu Kojiću.

Žiri, koji je ove godine odlučivao o dodeli nagrade, radio je u sastavu: Slavica Žarković, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin, mr Vesna Latinović, menadžerka u kulturi i direktorka Galerije “Bel art” i Sava Stepanov, likovni kritičar.

U obrazloženju žirija, između ostalog piše: “Pri donošenju odluke žiri se rukovodio činjenicom da je Stevan Kojić jedan od najzapaženijih umetnika srednje generacije, da je već duži niz godina značajno prisutan na srpskoj umetničkoj sceni te da se bavi kompjutersko-tehnološkom umetnošću koja je karakteristična u vremenu dominantne medijalizacije, koja uzrokuje nove i drugačije odnose među ljudima i sve više upravlja sudbinom čoveka našeg doba. Pri tome, Stevan Kojić u svojim ostvarenjima na uzbudljiv i kultivisan način definiše jasne estetske i etičke potencijale svoje umetnosti.”

Priznanje je laureatu uručeno u Auli Novosadskog sajma, u ambijentu postavke “Sekvence iz vojvođanske umetnosti XX veka” – noseće izložbe priredbe na kojoj su predstavljena dela novosadskih autora – Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića.

Izložba „Art Expo“ je otvorena do četvrtka, 10. marta. Radno vreme je od 10 do 20 časova, a ulaz se ne naplaćuje.

Paralelno sa tom priredbom, u toku je Sajam knjiga, dok će dvodnevni 17. međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi” biti otvoren u sredu, 9. marta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam