Početna Kultura Strip “Heroji svakodnevice” u tapiserijskoj umetnosti u Ateljeu 61

Strip “Heroji svakodnevice” u tapiserijskoj umetnosti u Ateljeu 61

0

Četrnaesti saziv Međunarodne kolonije tapiserista “Boška Petrović” održaće se od ponedeljka, 7. septembra 2020. godine, u prostorijama Ustanove za izradu tapiserija “Atelje 61″ na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Sledeći postulate i dokumenta poput Strategije razvoja kulture grada za period ad 2016-2026. godine, te pripreme, samog Grada u pogledu preuzimanja projekta „Novi Sad-Evropska prestonica kulture 2022″, „Atelje 61″ se odlučio da ovaj saziv kolonije, posveti strip umetnosti i autorima koji se iskazuju u ovom vidu savremenog stvaralaštva.

Naime, u okviru međuinstitucionalne saradnje i svojevrsnog umrežavanja i razmene ideja, sa kolegama iz Fondacije NS EPK 2021, a prateći agendu i preporuke Evropske komisije za kulturu, „Atelje 61″ se odlučio da na ovogodišnju Međunarodnu koloniju „Boško Petrović” pozove devet umetnika, koji se iskazuju mahom kroz medij stripa, i to: Željka Paheka iz Hrvatske, Iliju Nikčevića iz Crne Gore, dočim su Radič Mijatović, Dejan Nenadov, Serjoža Popov, Dragana Kuprešanin, Nevena Marković, Bojan Milojević Asterijan i Đorđe Milović, iz naše zemlje.

Kao jedan od najstarijih i najreferentnijih institucionalnih, rezidencijalnih programa, Međunaradna kolonija tapiserista „Boško Petrović” „Ateljea 61″ je za svoje dvadeset i tri godine postojanja, ugostila preko 70 umetnika različitih provinijencija čiji su kartoni, a potom i tapiserije izrađene u produkciji naše ustanove, postali delom zbirke, a time i kulturne baštine našeg grada.

14. saziv Kolonije tapiserista „Boško Petrović” biće kuriozitetan, pored činjenice da je omeđen predznakom priprema grada za Evropsku prestonicu kulture, i samom „temom” susreta umetnika i profesionalaca u kulturi, u trajanju od pet dana na Petrovaradinskoj tvrđavi i nosiće naziv „Heroji svakodnevice”. Opšte prihvaćen postulat da umetnost ne može da menja svet, ali ga može učiniti lepšim i humanijim, eksplikovan je i kroz sam naziv „Heroji svakodnevice”, ovogodišnjeg saziva jedinstvene Kolonije tapiserista u nas.

Od 7. do 12. septembra u prostorijama „Ateljea 61° na Petrovaradinskoj tvrđavi, čak devet umetnika iz regiona i naše zemlje, pokušaće da kroz stvaralačko i strukovno istraživanje i promišljanje daju svoje, umetničko viđenje u korpusu brojnih tema naše savremenosti: odnosa prema etičkim, rasnim, verskim, seksualnim, političkim manjinama, identitetima i uverenjima.

Dakako, poštujući sve zakonske i uredbene mere gradskog Kriznog štaba, nastale usled pandemije izazvane virusom Korona, Međunarodna kolonija tapiserista će biti otvorena za javnost, svakog dana u periodu od 10 do 17 sati, do 12. septembra.

Autor: NSHronika
Foto: Atelje 61/Promo