Početna Kultura Sutra počinu “Antićevi dani”

Sutra počinu “Antićevi dani”

0

press

Tradicionalna manifestacija „Antićevi dani“, osmi po redu, počinju sutra, a tim povodom u Skupštini grada upriličena je konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o bogatom programu koji nas očekuje u naredna tri dana. Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović rekao je da je ovogodišnja manifestacija posvećena jubileju- 50 godina od prvog izdanja zbirke pesama „Plavi čuperak“. Kako se moglo čuti, ovogodišnja nagrada „Miroslav Antić“ dodeljena je Marjanu Čakareviću za knjigu pesama „Jezik“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

-Od prvih dana ovu manifestaciju , pod pokroviteljstvom Uprave za kulturu, organizuje Kulturni centar Novog Sada, a i ove godine očekuje nas bogat program za sve uzraste, pa mislim da će “Antićevi dani“ opravdati sve ono što Grad i gradska Uprava za kulturu ulaže kako bi ova manifestacija, kojom se prisećamo velikog kulturnog stvaraoca, bila na visokom nivou. Smatramo da na ovaj način odajemo poštu i svima onima koji su ostavili veliki trag u kulturi Novog Sada i generalno u srpskoj kulturi. Odbor koji je pripremao manifestaciju otići će i korak dalje, i sigurno da ćemo uraditi još nekoliko bitnih stvari kako bi na još viši nivo podigli svest o Miroslavu Antiću. Priča oko „Antićevih dana“ ne treba da traje samo za vreme ove manifestacije, i mi ćemo se truditi da se njegovo ime pronosi i svim drugim danima, ukazujući svim generacijama na značaj stvaralaštva ovog velikog srpskog pesnika- naglasio je Vučenović.

Predsednik stručnog žirija „Antićevih dana“ Draško Ređep dodao je da je Miroslav Antić bitno izmenio „pevanje“ i mišljenje o Novom Sadu, i pokazao da život nije negde daleko od nas, već upravo ovde gde su nastale njegove rane ljubavne pesme i gde je nastao njegov čuveni podlistak „Obično petkom“ .

-Naša inicijativa ide u pravcu da se upravo ove jubilarne godine podigne spomenik „Plavom čuperku“, kako bi se na taj način pojavio jedan trenutak sreće, gde će se ljudi opkupljati i gde će se famozna tinejdžerska ljubav, do koje je on veoma držao, razvijati bogatije i drugačije. Antić je bitan jer njegova prva knjiga pesama nije i njegova najbolja, pošto je uzlazna linija njegovog stvaralaštva išla sve do kraja njegovog života. On se razvijao, negovao filozofsku misao i osvrtao se na sve ono što se zbiva u nama i oko nas. Antić je trenutno najpopularniji pesnik našeg jezika-istakao je Ređep.

Rekao je i da je prvu nagradu „Miroslav Antić“, 2008. godine, dobio Ljubivoje Ršumović, i da je žiri koji odlučuje o njoj nastojao da je vrati tim „antićevskim“ korenima, dodelivši je prethodnih godina Đorđu D. Sibinoviću i Dejanu Matiću. Ovogodišnja nagrada dodeljena je Marjanu Čakareviću za knjigu pesama „Jezik“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Članica Odbora „Antićevih dana“ Sunčica Marković dodala je da je ovogodišnja manifestacija u potpunosti u znaku „Plavog čuperka“, jer je ideja bila da se što više dece uključi u programe. Raspisana su dva konkursa, likovni i recitatorski, i odziv mališana, kako je rekla, bio je fantastičan. Ona je pozvala svu decu i roditelje da dođu u Kulturni centar Novog Sada, pogledaju sve programe, i uživaju u ovogodišnjim „Antićevim danima“.

Autor: Ns Hronika.rs