Početna Kultura Svake subote koncert u saletli Dunavskog parka

Svake subote koncert u saletli Dunavskog parka

Svetlana Pejčić

Manifestacija pod nazivom “Sve boje kulture” počela je 23. maja i održavaće se svake subote od 18 časova do kraja oktobra ove godine u saletli u Dunavskom parku.
Program u junu:

6. juna – V.I.T.R.I.O.L.
13. juna – Dečji kulturni centar – Novi Sad
20. juna – Vladimir Stanković kvintet
27. juna – Goran Polovina – Curi (“Plavi ptičić”)

Ansambl V.I.T.R.I.O.L. se bavi neoklasičnom i neorenesansom muzikom. Još 1992. gitarista dr Đorđe Letić i violinista prof. Florijan Balaž, napravili su prve demo snimke, ali je trebalo da prođe još 7 godina do ozbiljnog studijskog rada i formiranja ansabla. Na repertoaru su autorske kompozicije Đorđa Letića, kao i klasične kompozicije starih majstora, populane filmske muzike i džez standardi. U ansamblu su gostovali mnogi akademski muzičari, pretežno profesori sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i Srednje muzičke škole “Isidor Bajić”. Suština ovog muzičkog projekta je da određene harmonije i kombinacije instrumenata stvaraju specifičnu paletu zvukova, koji deluju opuštajuće, meditativno i antistresno.

Veći deo umetničkog opusa dr Đorđa Letića inspirisan je monumentalnom trilogijom “Gospodar Prstenova” Dž.R.R. Tolkina. Zbog toga kompozicije imaju bajkoviti renesansni karakter, pa ih dosta kritičara opisuje kao “muzika za Hari Potera”. Česta je upotreba zvučnih efekata iz prirode, kao i potpuno neobičnih zvukova, što daje muzici ilustrativni i ambijentalni karakter. Đorđe Letić svoj kompozitorski rad najkraće opisuje kao “muzika šumskih vilenjaka”.

O ostalim izvođačima i programima uskoro detaljnije.

Svi programi manifestacije su besplatni. Program organizuju Udruženje za promociju kulture i umetnosti “Klasik rok” i Gradska Uprava za kulturu.

Autor: 021