Početna Kultura Svečana projekcija prve epizode serije “Vere i zavere” pred Novosađanima

Svečana projekcija prve epizode serije “Vere i zavere” pred Novosađanima

0

Jelena Polovina1U prepunoj sali bioskopa “Arena Sinepleks”, večeras je održana svečana projekcija prve epizode serije “Vere i zavere”, koja je nastala kao ekranizacija istoimenog romana Aleksandra Tišme. Prisutnoj publici pre početka projekcije, obratio se programski direktor Radio-televizije Vojvodine, Slobodan Arežina, najavljujući seriju kao veliki projekat Pokrajinskog medijskog servisa.

Jelena Polovina42

Srećni smo jer je završen jedan ogroman posao, u koji je uložena velika kreativna energija. Jasna ilustracija pomeranja granica, truda i angažmana je i činjenica da su gotovo svi akteri večeras prisutni, jer žele da podele utiske s publikom. Ipak, prisutan je i strah, koju proizvodi činjenica da je veliki Tišma saradnik u celom procesu stvaranja priče. On je čovek koji je uvek od svojih čitalaca zahtevao razmišljanje o delu, što nije izuzetak ni sa ‘Verama i zaverama’, gde se postavlja pitanje ‘Zašto je stvarnost takva kakva jeste?’ – objasnio je Arežina.

Jelena Polovina4

Radnja serije “Vere i zavere” smeštena je u 40-te, 50-te i 60-te godine prošlog veka, a prati političke i etničke promene u Novom Sadu, gradu koji je Tišma toliko voleo. U središtu priče je mladi zaljubljeni par, Nemica Inga Lebenshajm, čiji lik tumači Nina Janković i heroj Drugog svetskog rata Sergij Rudić kojeg je dočarao Goran Bogdan, u obnovljenoj romansi, kao zreli ljudi, pokušavaju da prožive izgubljene godine i razdvojenost koju je nametnuo rat.

Jelena Polovina31

Inge život od početka nije mazio. Najteže je bilo utonuti ulogom u 60-te, mada ni savladavanje nemačkog jezika nije bio jednostavan zadatak za mene – rekla nam je glavna glumica Nina Janković.

Jelena Polovina30

Njen kolega i partner u seriji, Goran Bogdan, osvrnuo se i na utiske nakon snimanja.
Ne znam koliko smo mi kao glumci uspeli da učinimo seriju dobrom, pre bih sve zasluge pripisao Tišmi, on je najveći deo svega ovoga. Mislim da publika zaslužuje ekranizaciju ovakvih dela. Za mene je uspeh i činjenica da sam tokom snimanja serije stekao nove prijatelje, a tri meseca po završetku snimanja, kada sam opet došao u Novi Sad, mogu reći da sam osetio nekakvu nostalgiju – izjavio je Bogdan.

Jelena Polovina32

Članica ove raznolike ekipe je i novosadska pozorišna glumica Jovana Balašević, koja u seriji tumači ulogu Micke, žene sumnjivih moralnih vrednosti, koju je Tišma u svom romanu, vrlo specifično opisao.

Suština je lik braniti, a ne prodavati, ne ismevati ga, ne praviti od njega karikaturu. Tišma je jako vešt u svojim nijansama i onda je sve trebalo predstaviti onako kako je on napisao u delu. Kao pozorišna glumica, koja poseduje drugačija izražajna sredstva, pored empatije prema liku koji tumačim, usmerila sam se i na izbegavanje prenaglašenosti i mimike koje pozorište zahteva – objasnila je Balaševićeva.

Jelena Polovina46

Ekranizacija romana obuhvata ukupno 12 epizoda, a emitovanje serije počinje 13. marta u 21 ćas, na prvom programu Radio-televizije Vojvodina.

P1210193

P1210202

Autor: Maja Guzijan
Foto: Maja Guzijan; Jelena Polovina