Početna Kultura Tapiserije “Ateljea 61” pred Somborcima: Izložba “Nit snovana 60 jeseni” u somborskom...

Tapiserije “Ateljea 61” pred Somborcima: Izložba “Nit snovana 60 jeseni” u somborskom Gradskom muzeju

0

Nastavljajući misiju decentralizacije kulture, a time i pokušaja da se kulturna baština i savremene tendencije u oblasti tapiserijske umetnosti, države Srbije i grada Novog Sada, prikažu što širem spektru publike, Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” (u daljem tekstu “A61”) otškrinuće vrata svoje bogate riznice u Gradskom muzeju u Somboru.

Naime, u okviru međuinstitucionalne saradnje somborskog Gradskog muzeja i “Ateljea 61” biće uprličena postavka “Nit snovana 60 jeseni”, autorke, kustoskinje “A61”, istoričarke umetnosti, Jelene Đorđević, u utorak, 24. novembra 2020. godine, sa početkom u 18 časova.

Izložba “Nit snovana 60 jeseni” inicijalno implicira na budući jubilej “Ateljea 61”, koji će u narednoj, 2021. godini obeležavati 60 godina postojanja. Takođe, kao zajednički imenitelj, u programskom i kontekstu saradnje dvaju institucija, beleži se i podatak da je 1965. godine u somborskom Gradskom muzeju održana manifestacija “V Likovna jesen“, koja je u potpunosti bila posvećena tapiseriji, a time i “Ateljeu 61”, kao jedinstvenoj ustanovi na prostorima nekadašnje i današnje zemlje, u kojoj se sistematski čuva, neguje i populariše ovaj medij vizuelnih i dekorativnih umetnosti.

Konceptualno, postavkom “Niti snovanih 60 jeseni” biće predstavljeno čak 25 autora i dela iz Zbirke tapiserija “A61” , među kojima i tapiserije: Etelke Tobolke, Jovana Soldatovića, Boška Petrovića, Boška Karanovića, Miodraga Nedeljkovića, Milice Zorić Čolaković, Gige Đuragića, Nade Poznanović Adžić, Milice Mrđe Kuzmanov, do Dušanke Botunjac, Miroslave Raković i Polar Bear-a.

Izložba će biti otvorena do 18. decembra, uz poštovanje zakonskih okvira mera propisanih Kriznim štabom usled pandemije virusa COVID-19.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Atelje 61