Početna Kultura Tesla pokreće 6. po redu “Dane američke kulture”

Tesla pokreće 6. po redu “Dane američke kulture”

0

Šesta po redu manifestacija „Dani američke kulture“ počeće u subotu, 21. maja, tradicionalnim oslikavanjem murala. U Bulevaru oslobođenja 96/98, na zgradi u blizini „Elektrovojvodine“, umetnik Vuk Đurić, uradiće mural našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle.

Do 27. maja, Novosađani će imati priliku da se na nekoliko lokacija upoznaju sa američkom kulturom, i uživaju u raznovrsnom programu.

Đaci Srednje škole „Bogdan Šuput“, učiće o stripu na temu „Tesla za početnike“, kroz radionice koje će od ponedeljka do petka voditi Danilo Arsić.

Studenti Akademije umetnosti, tokom manifestacije, upoznaće se sa tehnikama izrade murala, koje će im predočiti poznati američki umetnik Gregori Brns, paraolimpijac specifičan po svojoj energiji, ali i talentu koji poseduje. Studenti Akademije imaće priliku da uče od svestrane ličnosti koju u svetu sa pravom nazivaju „Robin Hud“.

Ljubitelji filma, imaće priliku da pogledaju „Ciklus američke komedije“, ostvarenja velikana američke i svetske kinematografije, gde je glavni akter čuveni Čarli Čaplin. Projekcije, koje su besplatne, biće organizovane svakog dana od 23. do 27. maja u 19 časova, u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada.

Manifestacija „Dani američke kulture“ koja se organizuje uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, ima za cilj da neguje i podseća na prijateljstvo i bliskost između srpskog i američkog naroda. Zahvaljujući manifestaciji, Novi Sad krase murali srpskih velikana koji su životno povezani sa obe zemlje, i na taj način čine most prijateljstva.

U prethodnih šest godina, koliko postoje „Dani američke kulture“, održan je veliki broj radionica, izložbi i raznovrsnih edikativnih programa, a građanima je, kroz različite sadržaje, približena kultura daleke Amerike.

Autor: NSHronika
Foto: Dani američke kulture / Promo