Početna Kultura Travijata: Prvi put u sezoni, sa specijalnim gostima

Travijata: Prvi put u sezoni, sa specijalnim gostima

0

Verdijevo remek-delo, Travijata, biće izvedena prvi put u sezoni, u sredu, 14. novembra, u Srpskom narodnom pozorištu, scena Jovana Đorđevića u 19 časova. Novembar je mesecu kada je Opera formirana kao samostalna umetnička jedinica, pre 71 godinu (16. novembra 1947).

Prva operska predstava koja je tada izvedena, bila je upravo opera Travijata. Tim povodom nastupiće dva specijalna gosta: Marija Korjagova, sopranistkinja, gošća iz Moskve, u ulozi Violete Valeri i Bešara Mufarež, tenor, gost iz Libana, u ulozi Alfreda Žermona.

Do sada je bilo 5 premijernih postavki Travijate i 2 premijerne obnove. Na operskom repertoaru je premijerna verzija iz 1981. godine (režija Mladen Sabljić), odnosno obnove 2002. godine (režija Voja Soldatović), izvedena 154 puta, a videlo je skoro 71 hiljada gledalaca. Libreto je napisao Frančesko Pjave, prema čuvenom romanu “Dama s kamelijama” Aleksandra Dime Sina, scenografija Darijan Sokolić/Mileta Leskovac, kostimografija Ružica Nenadović Sokolić, koreografija Iko Otrin/Vladimir Logunov.

Marija Korjagova (Maria Ayan Koryagova), rođena Moskovljanka, mlada je operska sopranistkinja sa angažmanom u Štutgartu. Završila je master studije na Ruskoj akademiji pozorišnih umetnosti u Moskvi, 2012. godine. Član je međunarodnog programa za mlade talente “Kempinski”. Još za vreme studija, nastupala je u Španiji i Nemačkoj, a zatim na Akademskom muzičkom pozorištu Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, u Državnoj operi u Štutgartu, gde je debitovala kao Papagena (Čarobna frula).

Bešara Mufarež (Bechara Moufarrej), tenor, jedan je od malobrojnih pevača koji je razvio opersku karijeru van zemlje. Nakon završenih muzičkih master studija, nastavio je školovanje u Italiji, a zatim se pridružio Operskom studiju u rodnom Bejrutu. Nedavno je završio usavršavanje i u Nacionalnom operskom studiju u Londonu. Pohađao majstorske kurseve u Francuskoj, u Palermu, Rimu, Milanu. Nastupao je u operskim kućama i na festivalima u Kataru, Dubaiju, Kanadi, Italiji, kao i u Pariskoj operi.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: SNP / BRanislav Lučić