Početna Kultura U Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi otvorena izložba Galerije Matice srpske

U Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi otvorena izložba Galerije Matice srpske

0

umbrija_izloyba

U Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi otvorena je izložba Galerije Matice srpske “Na osvitu novog doba. Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele”. Na izložbi su pored Slaviša Grujića pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje i Tijane Palkovljević-Bugarski upravnice Galerije Matice srpske govorili u ime domaćina Tereza Severini sekretarka za kulturu, turizam i Univerzitet u Peruđi, Franceska Cikini sekretarka za kulturu Umbrije, Ilarija Buitoni pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i poslanica u italijanskom parlamentu, Ilijas Tasijas koordinator Teritorijalnog Interregionalnog Pakta Apenina, Luiza Monteveki i Danijel de Long iz Nacionalne galerije Umbrija.

Izložba ikona iz prve polovine 18.veka iz kolekcije Galerije Matice srpske u Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi predstavlja zaokruživanje ideje započete još 2012. godine o saradnji italijanskih i srpskih institucija zaštite kulturnog nasleđa, kancelarija promocije i razvoja teritorija, muzeja, univerziteta i drugih institucija. Široko partnerstvo je oslonjeno na Protokole o saradnji, a kao najvažniji dosadašnji rezultat bila je izložba “Humanizam i renesansa u Centralnim Apeninima. Paralele” , koja je bila izložena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 2013. godine.

Izložbom u Peruđi nastavlja se istraživanje paralela u umetničkom izrazu dve kulture, italijanske i srpske, ovaj put na primeru ikona. Aktuelna inicijativa posvećena je kulturi 18.veka i ikonama iz Srbije sa paralelama u Italiji. Kroz studije ikona iz Galerije Matice srpske, njih 34 i njihovih paralela u ikonografskom i tehničkom pogledu iz kolekcije Nacionalne galerije Umbrije u Peruđi, koja poseduje tri ikone daje se doprinos boljem razumevanju tradicije i inovacije u evropskoj kulturi.

Otvarajući izložbu sekretar Slaviša Grujić je naglasio da je poznati književnik pre 30-tak godina rekao da svako za sebe treba da nađe toplo mesto. Nama se desilo da smo za našu izložbu našli toplo mesto vrlo brzo.
Našli smo teme, zainteresovane partnere, otvorena vrata za saradnju“, istakao je Grujić i apostrofirao da su to paralele koje nas spajaju. Vrlo se ponosimo ovom izložbom.

Pre tri godine smo potpisali Protokol o saradnji, a sada se on završava i nadamo se da će se on nastaviti, kako u oblasti kulturnog nasleđa, tako i u drugim oblastima kulture. Nadam se da će nama u Vojvodinu iz Umbrije doći nešto novo, ali da ćemo obnoviti programe koji su nam dolazili ranije, kao što je Umbrija džez festival i neki drugi“, rekao je on.

Autor i foto: 021.rs