Početna Kultura U Novom Sadu obeležena godišnjica smrti Vase Stajića

U Novom Sadu obeležena godišnjica smrti Vase Stajića

0

10022016_Vasa_Stajic_5

Više organizacija, zvaničnika Pokrajinske vlade i političkih partija, obeležili su juče u Novom Sadu godišnjicu smrti filozofa, istoričara i pisca Vase Stajića, polaganjem cveća na njegov spomenik u blizini zgrade Pokrajinske vlade.

Venac na spomenik položio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, uz učešće građana koji su želeli da odaju poštu Stajiću.

Vasa Stajić dao je veliki doprinos razvoju srpske nauke i naučno-istraživačkog rada. Rođen je 10. februara 1878. u Mokrinu, a zalagao se za socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije.

Stajić je 1922. pokrenuo list “Nova Vojvodina”, a bio je urednik i listova “Prosveta” i “Letopis”, napisao više od 20 knjiga, od kojih su mnoge ostavile značajan trag.

10022016_Vasa_Stajic_2

Autor je više od 100 naučno-stručnih rasprava, a nakon Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.

Skup pred spomenikom i polaganje venaca organizovali su i Vojvođanski klub, Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Zavičajni klub Mokrinčana iz Novog Sada i Vojvođanska politikološka asocijacija.

Zajednička poruka učesnika, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba, bila je rečenica koja predstavlja parafrazu stava Vase Stajića, “Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju”.

Izvor: RTV
Foto: www.vojvodina.gov.rs