Početna Kultura U oktobru festival Sinergija u Novom Sadu

U oktobru festival Sinergija u Novom Sadu

0

Od 2. do 6. oktobra u dva novosadska pozorišta biće održan međunarodni pozorišni festival nacionalnih manjina pod nazivom “Sinergija”.

Festival Sinergija je deo projekta “Plus” koji se realizuje pod pokroviteljstvom Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Sedam predstava će biti odigrano u Novosadskom  pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu, a predviđeno je da se u Galeriji Matice srpske održi i simpozijum o “ulozi i značaju jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije”. Na njemu će biti reči o međusobnom uticaju manjinskih jezičkih zajednica i domicilne sredine, koliko jedni druge oblikuju, menjaju i usmeravaju u aktuelnom trenutku, u kontekstu kompleksnog istorijskog, političkog i kulturnog nasleđa.

Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel je objasnio da je festival osmišljen tako da okupi profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive, stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju.

Prvi dan festivala rezervisan je za predstavu “Grobnica za Borisa Davidoviča”, a Novosađani će moći da pogledaju i predstave državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta, ruskog dramskog pozorišta iz Astane (Kazahstan), srpskog pozorišta u Budimpešti (Mađarska), turskog teatra iz Skoplja (Makedonija), ansambl “Mikloš Tompa” iz Targu Mureša (Rumunija) i ansambl “Danica” iz Salcburga (Austrija).

Direktor Fondacije, Nemanja Milenković, naglasio je da je ovo prvi projekat iz Aplikacionog formulara koji Fondacija realizuje sa jednom od institucija kulture.

– Platforma “Plus” je važna, ne samo u segmentu nacionalnih zajednica već i različitih segmenata kulture koji se spajaju. Otuda počinjemo sa građenjem kapaciteta onoga što će činiti platformu za koju se nadam da će postati legat grada Novog Sada, brend koji će nastaviti da bude održiv i nakon 2021. godine. Pored bogatog programa festivala Sinergija, realizovaćemo i prvu evropsku konferenciju o manjinskim medijima koja će imati i obrazovni deo usmeren na novinare iz tih redakcija kako bi podizali svoje kapacitete, ali i kapacitete projekta Evropska prestonica kulture – istakao je Milenković.

Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” je od početka godine organizovala ili podržala realizaciju više od 65 programa.

Izvor: 021.rs