Početna Kultura U selekciji Sterijinog pozorja osam predstava

U selekciji Sterijinog pozorja osam predstava

0

Ovogodišnje, 65. Sterijino pozorje biće održano od 26. avgusta do 3. septembra u Novom Sadu, saopšteno je na konferenciji za novinare.

U takmičarskoj selekciji 65. Sterijinog pozorja biće osam naslova – “Smederevo 1941“, “Radnička hronika“, “Maratonci trče počasni krug“, “Semper idem“, “Kretanje“, “Lepa Brena podžekt“, “Ko je ubio Dženis Džoplin” i “Gustav je kriv za sve“.

Na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, ocenio je u izjavi Tanjugu selektor Svetislav Jovanov, biće izvedene predstave koje uspostavljaju neposredan kontakt sa svim vrstama stvarnosti koje nas okružuju, bilo da se radi o bliskoj istoriji, socijalnim, verskim, ratnim sukobima i kontekstima.

“U okviru ove selekcije od osam predstava biće predstavljeno šest savremenih domaćih dramskih autora, koji su u nekom prvom frontu i koji se najviše cene i trenutno obećavaju, a to su Olga Dimitrijević, Maja Prelević, Tanja Šljivar, Dimitrije Kokanov, Tijana Grumić”, rekao je Jovanov.

Izdvaja se klasik Dušana KovačevićaMaratonci” za koje, kako kaže, misli da donosi nešto novo u ekranizaciji tog kultnog komada.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” publika će imati prilike da pogleda tri predstave – “Jedvanosimsoboakalomistobo“, “Seminaristi: Šredigerov bog” i “Eichmann u Jeruzalemu“.

“Poručio bih publici da nikako ne propuste predstavu zagrebačkog kazališta mladih ‘Eićmann u Jeruzalemu’, za koju, intimno i lično, bez ikakve uvrede i zamerke, mislim da je najbolja predstava koju sam video u protekloj sezoni na prostorima bivše Jugoslavije i biće u programu “Krugovi”, kaže selektor Jovanov.

Govoreći o pozorištu u vreme epidemije, Jovanov ironično primećuje da su “sport, restorani, kockarnice, manje opasni od teatra”.

“Ali to je upravo zato što je teatar nezamenjiv. To je jedna umetnost koja zavisi od zajedničkog doživljaja, za takav zajednički doživljaj ostali smo prikraćeni tokom ova više od dva meseca”, smatra Jovanov.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia