Početna Kultura U septembru otvaranje kancelarije buduće kulturne stanice na Klisi

U septembru otvaranje kancelarije buduće kulturne stanice na Klisi

0

Početak radova na novoj kulturnoj stanici na Klisi planiran je za mesec dana, a do tada će u ovom delu grada raditi kancelarija koja će imati gotovo istu funkciju kao buduća kulturna stanica. U planu je da kancelarija bude otvorena polovinom septembra na Sentandrejskom putu 106b, u okviru Sportskog centra Slana bara.

Nakon što su prošle godine otvorene kulturne stanice na Grbavici i Podbari, Eđšeg i Svilara, izgradnja kulturne stanice na Klisi je nastavak procesa decentralizacije kulture odnosno aktiviranja drugih delova grada u kreiranje kulturnih sadržaja uz angažovanje sugrađana, a u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Zadatak kancelarije, kao privremenog objekta od tridesetak kvadrata biće da pruži umetničke i edukativne programe za lokalno stanovništvo, ali i da to bude novo mesto za okupljanje zajednice, kao i realizaciju projekata prestonice kulture.

Uz nove sadržaje, novi prostor za kulturu na Klisi doprineće da se lokalnim nevladinim organizacijama i kreativnim pojedincima pruži podrška i pomogne u kreiranju i realizaciji njihovih aktivnosti.

Građani će u privremenom prostoru imati prilike i da se informišu o izgradnji buduće kulturne stanice, njenom izgledu, sadržajima i mogućnostima koje će imati po pitanju angažovanja u stvaranju kulturne slike tog dela Novog Sada.

Ova kancelarija će, takođe, biti mesto na kojem će se sugrađani informisati i o ostalim programima i sadržajima koji se realizuju u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, budućim planovima, pripremama za godinu titule.

Adresa buduće kulturne stanice „Klisa“ biće ugao Čenejske i Ritske ulice, a nalaziće se na parceli od 2.500 kvadrata na mestu montažnog objekta koji koriste lokalna mesna zajednica i Klub penzionera.

Kulturna stanica Klisa dobila je građevinsku dozvolu u martu ove godine prema kojoj stanovnici tog dela grada dobijaju prostor za kulturu veličine oko 760 kvadrata.

Foto: NS2021/Promo