Početna Kultura U utorak promocija knjige “Siriza u lavirintu”

U utorak promocija knjige “Siriza u lavirintu”

0

flag-1281643_640

Promocija knjige “Siriza u lavirintu” održaće se 3. maja u CK13, a na promociji će govoriti prevodilac ovog izdanja, sociolog Matija Medenica.

“Siriza u lavirintu” je jedinstveni prikaz društvene i političke dinamike koja je početkom 2015. godine u Grčkoj dovela do formiranja prve vlade radikalne levice u Evropi još od Drugog svetskog rata.

Pisana tokom prvih šest meseci Sirizine vlade, u razdoblju između pobede i kapitulacije zahtevima Trojke, ova knjiga otvara brojna pitanja i prenosi dragocena iskustva, pred kojima će se, pre ili kasnije, naći svi oni koji veruju u mogućnost boljeg sveta.

Pisac knjige Kevin Ovenden objašnjava na koji je način razvoj društvenih pokreta kroz sukob sa starim poretkom menjao sliku grčkog društva kojim su, u službi evropskog i grčkog krupnog kapitala i paradržavnih struktura, decenijama dominirale partije levog i desnog centra.

Izbijanjem svetske ekonomske krize te snage su narod Grčke dovele na rub humanitarne katastrofe. “Siriza u lavirintu” je dragocena priča koja inspiriše, ne samo na promišljanje, već i na organizovanje. Obavezno štivo za sve one koji ne žele samo da misle o svetu, već i da ga promene.

Kevin Ovenden je progresivni novinar, pisac i aktivista iz Britanije koji već dvadeset pet godina izbliza prati grčku političku scenu i društvene pokrete. Kao jedan od vodećih aktivista u pokretu solidarnosti s borbom palestinskog naroda organizovao je pet humanitarnih konvoja koji su uspeli da probiju opsadu Gaze.

Bio je deo posade humanitarnog broda “Mavi Marmara” na koji su izraelski komandosi u maju 2010. godine izvršili desant i ubili desetoro ljudi.

Promocija počinje u 20 časova.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here