Početna Kultura Ublažavanje mera: Bioskopi i pozorišta se otvaraju u ponedeljak

Ublažavanje mera: Bioskopi i pozorišta se otvaraju u ponedeljak

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa doneo je danas odluku da u ponedeljak budu otvoreni bioskopi i pozorišta. Kako je rekla zamenica direktorka Instituta „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, te ustanove biće očišćene do ponedeljka, s obzirom da nisu radile duže vreme.

Kada su u pitanju preventivne mere, to su sve one mere koje se primenjuju prilikom boravka u zatvorenim prostorima, navela je Darija Kisić Tepavčević. Precizirala je da je reč o fizičkoj distanci i nošenju maski. Prodavaće se duplo manje karata nego što je maksimalan kapacitet sala, a maksimalno će u salama moći da bude 500 osoba, iako su neke sale veće.

Dodala je da će u svakoj ustanovi postojati redari, ali da se polazi od činjenice da je svako odgovoran za sopstveno zdravlje.

Krizni štab ke odlučio i da se dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima. Odluka je, kako navode, doneta u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika. Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Štab je podsetio sve građane da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze koronavirusom i dalje prisutna, kao i da je neophodno da se i dalje nose maske u zatvorenim prostorima, redovno peru ruke, koriste dezinfikaciona sredstva i održava razdaljina.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay