Početna Kultura Umesto Lasla Vegela član žirija Sterijinog pozorja biće reditelj Robert Lenard

Umesto Lasla Vegela član žirija Sterijinog pozorja biće reditelj Robert Lenard

0

Glumica Branka Petrić otvoriće 65. Sterijino Pozorje u Novom Sadu, koje počinje 26. septembra i završava se 4. oktobra.

Dobitnica Sterijine nagrade za predstave “Putujuće pozorište Šopalović”(1986) i “Rođeni u JU” (2011) u produkcije beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), debitovala je na Sterijinom pozorju davne 1962. godine u drami “Otkriće” istog pozorišta.

Sedam predstava se nalazi u takmičarskoj konkurenciji – “Smederevo 1941.” Anje Đorđević i “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, iz produkcije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, “Lepa Brena prodžekt” i “Kretanje” grupe autora Bitef teatra, autorski projekat Gorčina Stojanovića “Semper idem” Narodnog pozorišta Sombor, “Radnička hronika” Petra Mihajlovića (NP Subotica) i “Gustav je kriv za sve” Kokana Mladenovića subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

Desila se i promena u žiriju prestižnog festivala, jer je književnik Laslo Vegel morao da se povuče iz zdravstvenih razloga, a na njegovo mesto predsednika žirija je došao novosadski pozorišni reditelj Robert Lenard. Ostatak članova žirija ostao je nepromenjen – dramski pisci Jelena Mijović, Željko Hubač, Almir Bašović i pozorišni kritičar Igor Burić.

U okviru Međunarodne selekcije “Krugovi” biće izvedena predstava “Ajhman u Jerusalimu” Zagrebačkog kazališta mladih, dok će Sarajevski ratni teatar SARTR prezentovati dramu “Jedvanosimsoboakalomistobo” Nejre Babić i Aleša Kurta.

Reditelj Kokan Mladenović biće prisutan i sa svojom predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u čast nagrađenih, po kome je i Emir Kusturica snimio legendarni film.

Naravno, prateći programi su redovni na ovom festivalu, i tokom 65. izdanja biće izvedena predstava “Lounli planet” Ateljea 212, koncert grupe “Kal”, javno čitanje studentskih radova dramaturgije Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i dve izložbe – “Pozorište u fotografskoj umetnosti” i “Scena, maska, kostim, lutka”.

Osmišljen je prvi put ove godine i off program “Druga scena”, kao promocija alternativnog teatra mladih autora, i publika će tim povodom gledati scensko delo “Niko i ništa” prema delima Beketa i Orvela, u koprodukciji SNP-a, Puls teatra iz Lazarevca i nezavisne trupe “Tri groša”.

Okrugli sto kritike biće održavan svakog dana u prepodnevnim satima u SNP-u, a moderatori su teatrološkinja iz Novog Sada Isidora Popović Milić i reditelj iz Beograda Vlatko Ilić.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia