Početna Kultura Umesto Lasla Vegela član žirija Sterijinog pozorja biće reditelj Robert Lenard

Umesto Lasla Vegela član žirija Sterijinog pozorja biće reditelj Robert Lenard

Glumica Branka Petrić otvoriće 65. Sterijino Pozorje u Novom Sadu, koje počinje 26. septembra i završava se 4. oktobra.

Dobitnica Sterijine nagrade za predstave “Putujuće pozorište Šopalović”(1986) i “Rođeni u JU” (2011) u produkcije beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), debitovala je na Sterijinom pozorju davne 1962. godine u drami “Otkriće” istog pozorišta.

Sedam predstava se nalazi u takmičarskoj konkurenciji – “Smederevo 1941.” Anje Đorđević i “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, iz produkcije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, “Lepa Brena prodžekt” i “Kretanje” grupe autora Bitef teatra, autorski projekat Gorčina Stojanovića “Semper idem” Narodnog pozorišta Sombor, “Radnička hronika” Petra Mihajlovića (NP Subotica) i “Gustav je kriv za sve” Kokana Mladenovića subotičkog pozorišta “Deže Kostolanji”.

Desila se i promena u žiriju prestižnog festivala, jer je književnik Laslo Vegel morao da se povuče iz zdravstvenih razloga, a na njegovo mesto predsednika žirija je došao novosadski pozorišni reditelj Robert Lenard. Ostatak članova žirija ostao je nepromenjen – dramski pisci Jelena Mijović, Željko Hubač, Almir Bašović i pozorišni kritičar Igor Burić.

U okviru Međunarodne selekcije “Krugovi” biće izvedena predstava “Ajhman u Jerusalimu” Zagrebačkog kazališta mladih, dok će Sarajevski ratni teatar SARTR prezentovati dramu “Jedvanosimsoboakalomistobo” Nejre Babić i Aleša Kurta.

Reditelj Kokan Mladenović biće prisutan i sa svojom predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, u čast nagrađenih, po kome je i Emir Kusturica snimio legendarni film.

Naravno, prateći programi su redovni na ovom festivalu, i tokom 65. izdanja biće izvedena predstava “Lounli planet” Ateljea 212, koncert grupe “Kal”, javno čitanje studentskih radova dramaturgije Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i dve izložbe – “Pozorište u fotografskoj umetnosti” i “Scena, maska, kostim, lutka”.

Osmišljen je prvi put ove godine i off program “Druga scena”, kao promocija alternativnog teatra mladih autora, i publika će tim povodom gledati scensko delo “Niko i ništa” prema delima Beketa i Orvela, u koprodukciji SNP-a, Puls teatra iz Lazarevca i nezavisne trupe “Tri groša”.

Okrugli sto kritike biće održavan svakog dana u prepodnevnim satima u SNP-u, a moderatori su teatrološkinja iz Novog Sada Isidora Popović Milić i reditelj iz Beograda Vlatko Ilić.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia