Početna Kultura Umetnici. Sad! – Na Javnom konkursu odabrana 42 projekta

Umetnici. Sad! – Na Javnom konkursu odabrana 42 projekta

0

Nakon završenog Javnog konkursa za jačanje lokalne umetničke scene opredeljena su sredstva za 42 projekta koji će u narednom periodu biti realizovani u Novom Sadu.

Na Javni konkurs, koji je deo projekta „Umetnici. Sad!“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, pristigla je 141 prijava, a članovi komisije u sastavu Marko Miletić, Tadija Janičić, Bojan Milosavljević, Stanislav Drča i Vladimir Gvozden, bili su zadovoljni odzivom i kvalitetom prijava, što je pokazatelj potrebe umetničke scene za ovakvih prilikama, ali i indikator kreativnosti i inovativnosti novosadskih umetnika.

Odabrani projekti predstavljaju paletu najrazličitijih umetničkih oblasti, od scenskih i izvođačkih umetnosti, preko likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture, do programa koji su u vezi sa filmom i audio-vizuelnim stvaralaštvom, kao i digitalnim stvaralaštvom i multimedijom.

Komisija je takođe podelila utiske i komentare sa odabranim umetnicima u vezi sa njihovim prijavama, ističući važnost da kandidati dobiju povratnu informaciju, koja će im biti od koristi prilikom što efikasnijeg apliciranja na buduće, kako lokalne, tako i evropske umetničke konkurse, što je jedan od načina za podizanje kapaciteta lokalne scene.

Rezultate Javnog konkursa možete pogledati na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Javni konkurs, koji je trajao mesec dana, bio je otvoren za pravna i fizička lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Grada Novog Sada i „Zone 021”.

Odabrani programi biće realizovani u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom uz poštovanje mera za sprečavanje širenja virusa COVID-19.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” zahvaljuje se svim umetnicima, radnicima u kulturi, udruženjima i organizacijama koji su se odazvali Javnom konkursu.

Projekat „Umetnici. Sad!” ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

Za jačanje lokalne scene, kroz Javni konkurs, Javni poziv i projekte EPK, a sve to upravo kroz projekat „Umetnici. Sad!“ koji je započet krajem juna ove godine izdvojeno je više od 30 miliona dinara.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!“ je kompanija Merkator S.

Autor i foto: Promo