Početna Kultura “Umetnici. Sad!” – I ove nedelje novosadski kulturni događaji u onlajn formatima

“Umetnici. Sad!” – I ove nedelje novosadski kulturni događaji u onlajn formatima

0

Projekat „Umetnici. Sad!” za jačanje novosadske umetničke scene prošle nedelje obeležili su izložbe, predavanja, predstave i književno – muzički performans. Svakodnevno, onlajn, putem Fejsbuk stranica kulturnih stanica, publika je uživala u raznovrsnim projektima koji su dobili sredstva na Javnom pozivu lokalnim umetnicima Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi i ove nedelje biće predstavljeni putem Fejsbuk stranica kulturnih stanica. U utorak, 11. avgusta od 19 sati, publika će imati priliku da uživa u svojevrsnom muzičko-scenskom performansu „Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će biti izveden u Kulturnoj stanici Eđšeg. Istog dana u 20 časova, u Svilari biće otvorena izložba „Art Body Art – Relacije tela” u organizaciji SULUV-a, koja se realizuje kroz program Novih umetničkih praksi SMIC. pokretna forma. U sredu, 12. avgusta, od 19 sati Eđšeg će biti domaćin projekta „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, Milice Denković, dok će četvrtak, 13. avgust biti rezervisan za Resital Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića, koji će biti emitovan u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Projekat „75.000 – Vrednost umetničkog dela” autora Luke Kulića biće predstavljen u petak, od 20.30 sati na platou ispred Svilare. Subota je rezervisana za „Klinika fest” koji će početi u 18 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Muzičko – scenski performans „Plovidba” 11. avgusta u Eđšegu

Povezivanje dve umetnosti, pozorišne i muzičke, u jedan zajednički stvaralački čin, metoda improvizacije u muzici i pokretu i na kraju, dramaturški sled, opisuju muzičko – scenski perfomans „Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će publika moći da isprati u utorak, 11. avgusta od 19 sati putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg. Učesnici u perfomansu su izvođači trupe za savremeno i imerzivno pozorište TITE, Aleksandra Ilić, Kristina Milenković, Olivera Marić, Jelena Majstorović, Lara Knežević, Ivana Antić i Branko Milošev, na čelu sa rediteljem Vladislavom Velskovskim, kao i kompozitorom Dimitrijem Beljanskim, koji je i autor dela „Plovidba”. Ovo, već postojeće delo, kroz performans dobiće svoj novi oblik, te pokazati kako izgledaju savremeni umetnički tokovi u svetu.

Izložba „Art Body Art – Relacije tela” od 11. do 17. avgusta u Svilari

U utorak, 11. avgusta u Svilari biće otvorena izložba „Art Body Art – Relacije tela” u organizaciji SULUV-a, koja se realizuje kroz program Novih umetničkih praksi SMIC. Izložba predstavlja uvodni događaj/izložbu projekta Art Body Art koji je planiran kroz više aktivnosti, a na njoj će se predstaviti autori mlađe generacije, studenti čiji radovi odgovaraju na temu tela kao pokretne forme. Podržavajući umetničke izraze koji zastupaju eksperimentalni pristup u umetničkom delu, projekat otvara polјe za medijske instalacije i prostorna rešenja koji na cilјan način prenose kompleksne sadržaje i omogućavaju da se informacije dožive. Istovremeno, podstiče se i kritičko sagledavanje pokretačke uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih formi. Otvaranje izložbe zainteresovani mogu da pogledaju 11. avgusta u 20 časova putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

Projekat „Prostorna odiseja: destinacija distopija” u sredu u Eđšegu

Projekat koji istražuje pojam distopije kroz prizmu prostora, objekata i materijala, koristeći se distopijama opisanima u romanima i filmovima 20. i 21. veka, biće predstavljen kroz izložbu „Prostorna odiseja: destinacija distopija”, koja će biti predstavljena u sredu, 12. avgusta, u 19 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Kako kaže autorka Milica Denković, projekat je značajan u ovom trenutku jer zahvata i problem prostora u vremenu krize kao što je pandemija, ali i materijala i objekata koji su u datom trenutku neophodni. Predstavljanje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg.

Resital Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića u četvrtak u Svilari

Čelistkinja Irena Josifoska i pijanista Aleksandar Đermanović nastupiće u četvrtak, 13. avgusta, u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Zajedno sarađuju već nekoliko godina, držali su resitale u Engleskoj, na „Kotor Art” festivalu u Kotoru, ali se novosadskoj publici još uvek nisu predstavili kao duet. Nakon višemesečne pauze, zbog epidemioloških okolnosti, sada će konačno zajedno zasvirati i to u svom gradu i pred svojom publikom. Koncert će moći da se isprati putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

Projekat „75.000 – Vrednost umetničkog dela” u petak na platou Svilare

Projekat koji za osnovnu ideju koristi uslove konkursa, ponuđene zainteresovanim umetnicima i koji preispituje vrednost pojedinačnog umetničkog dela u kontekstu uslova u kojima umetnici žive, stvaraju i deluju jeste projekat „75.000 – Vrednost umetničkog dela”, autora Luke Kulića. Ovaj projekat biće predstavljen u petak, 14. avgusta od 20.30, na platou ispred Kulturne stanice Svilara, tik uz skulpturu čiji je Kulić jedan od autora. Značaj ovog dela se ogleda u činjenici da je vrednost umetničkog dela nedovoljno definisana i jasna, ne samo društvu i pojedincima, već često i samim umetnicima. Predstavljanje ovog projekta publika će pratiti putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

U subotu „Klinika fest” u Eđšegu

Festival osmišljen kao inovativna platforma koja će omogućiti alternativnim umetnicima iz Novog Sada da predstave svoj rad jeste „Klinika fest”. Zamišljen kao višečasovna emisija, „Klinika fest” biće održan 15. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg i obuhvatiće muzički program, panel diskusije, kao i tribine. Počinje u 18 sati, a program pratite putem Jutjub kanala Klinika.

Prošle nedelje u okviru projekta „Umetnici. Sad!” publika je imala priliku da pogleda izložbu „Entering Valhala”, autora Gojka Dutine, Bojana Dojkića i Filipa Markovinovića, kao i izložbu „Izolacija, Klisa”, Andreja Hložana. Takođe, održano je i predavanje „Vodič kroz grajndkor supkulturu” istoričara Žarka Gladića, kao i predstava „Papa Jovana” rediteljke Lee Jevtić, u produkciji Nikole Miloradovića. Publika je uživala i u književno-muzičkom performansu „Jaj nekem… szerelem!” odnosno „Teško meni… ljubav!”, glumaca Emine Elor, Judit Laslo, Roberta Ožvara i Bencea Salaia, dok je najavljeni projekat Kliknik odložen za 21. avgust.

Ideje projekta „Umetnici. Sad!” jesu jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!” je Merkator S.

Svi programi u narednom periodu biće realizovani u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

Autor: NSHronika
Foto: Promo