Početna Kultura Umjetnički paviljon predstavlja Spomen-zbirku Pavla Beljanskog iz Novog Sada

Umjetnički paviljon predstavlja Spomen-zbirku Pavla Beljanskog iz Novog Sada

Umjetnički paviljon u Zagrebu se ubraja među najstarije izložbene prostore u Hrvatskoj i jedini je objekt namenski sagrađen za održavanje velikih, reprezentativnih izložbi, koje svojim značajem prevazilaze nacionalne okvire.

Foto: wikipedia.hr
Foto: wikipedia.hr

Umjetnicki paviljon ZagrebPotreba grada za ovakvim zdanjem prepoznata je krajem XIX veka, kada se u Zagrebu intenzivirao likovni život.

Vlaho Bukovac 1885
Vlaho Bukovac 1885

Inicijativu za izgradnju Umjetničkog paviljona dao je 1895. godine slikar Vlaho Bukovac, najmarkantnija ličnost kulturnog života Zagreba i Hrvatske toga vremena. Tokom priprema za Milenijumsku izložbu u Budimpešti 1896. godine, on je prepoznao mogućnost za njegovu izgradnju. Na Bukovčev predlog, sagrađen je poseban montažni umetnički paviljon čiji će se čelični kostur nakon izložbe preneti u Zagreb. Zgrada paviljona svečano je otvorena 15. decembra 1898. godine reprezentativnom izložbom Hrvatski salon.

Vidosava Kovacevic, Glava devojcice 1912
Vidosava Kovacevic, Glava devojcice 1912

Negujući praksu saradnje sa srodnim institucijama i s ciljem da hrvatsku javnost upozna sa kulturnom baštinom regiona, Umjetnički paviljon će predstaviti Spomen-zbirku Pavla Beljanskog iz Novog Sada izložbom Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne krajem tekuće i početkom naredne godine.

Risto Stijovic, Devojcica 1936.
Risto Stijovic, Devojcica 1936.

Remek-dela moderne umetnosti iz kolekcije Pavla Beljanskog na izložbi Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu publika će moći da pogleda od 19. novembra 2015. do 10. januara 2016. godine.
Autori postavke su dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković. U godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti velikog darodavca, ova izložba je prvo predstavljanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog izvan granica Srbije.

Iduće nedelje čitajte o temi:
Život posvećen umetnosti